Papa Francisc: Protejarea, nu escrocarea bătrânilor
01.06.2022, Vatican (Catholica) - Bătrânețea înseamnă slăbiciune și fragilitate, ceea ce din păcate adesea se traduce în abuzarea bătrânilor. „În această societate a rebutării, bătrânii sunt puși deoparte și suferă aceste lucruri. De fapt, nu lipsesc cei care profită de vârsta bătrânului, pentru a-l înșela, pentru a-l intimida în mii de moduri”, a spus Papa Francisc. „Adesea citim în ziare sau ascultăm știri despre bătrâni care sunt fraudați fără scrupule pentru a pune stăpânire pe economiile lor; sau care sunt lăsați lipsiți de protecție sau abandonați fără îngrijiri; sau ofensați de forme de disprețuire și intimidați pentru ca să renunțe la drepturile lor.”
Afirmațiile au fost făcute la audiența generală de astăzi, la care Pontiful a continuat seria de cateheze dedicate bătrâneții, oprindu-se acum la un verset din Psalmul 71, care spune: „Nu mă părăsi când mi se termină puterile”. Împotriva abuzurilor, Papa a îndemnat: „Întreaga societate trebuie să se grăbească pentru a se îngriji de bătrânii săi”, exclamând apoi, ca în alte rânduri: „Sunt comoara!” Ambivalența societății de astăzi față de vârsta bătrână, a continuat el, „nu este o problemă de urgențe ocazionale, ci o trăsătură a acelei culturi a rebutării care otrăvește lumea în care trăim.” Drept urmare, bătrânețea nu pierde numai demnitatea ei, ci plutește și îndoială dacă merită să continue. „Cum de civilizația modernă, așa de progresată și eficientă, este așa de mult deranjată față de boală și de bătrânețe, ascunde boala, ascunde bătrânețea?”, s-a întrebat cu voce tare Sfântul Părinte.
După ce a mai citat din Psalm, Papa a vorbit despre exemplul pe care bătrânii îl pot da altora, de exemplu legat de rugăciune. „Bătrânii, din cauza slăbiciunii lor, pot să îl învețe pe cel care trăiește alte vârste ale vieții că toți avem nevoie să ne abandonăm Domnului, să invocăm ajutorul Său. În acest sens, toți trebuie să învățăm de la bătrânețe: da, este un dar în faptul de a fi bătrâni înțeles ca o abandonare pentru îngrijirile celorlalți, începând de la Dumnezeu însuși.” A terminat sugerând câteva întrebări legat de bătrânii din familie: „Cum mă raportez eu cu ei, îmi amintesc de ei, merg să îi vizitez? Caut eu să nu le lipsească nimic? Îi respect? Bătrânii care sunt în familia mea, mama, tata, bunicul, bunica, unchii, prietenii, i-am șters din viața mea? Sau merg la ei să iau înțelepciune, înțelepciunea vieții?” Și a avertizat la fina: „Amintește-ți că și tu vei fi bătrân sau bătrână. Bătrânețea vine pentru toți. Și așa cum tu ai vrea să fii tratat sau tratată în momentul bătrâneții, tratează-i tu pe bătrâni astăzi.”