Cardinalul Sako avertizează că creștinii din Irak riscă să dispară
25.08.2022, Roma (Catholica) - Patriarhul de Bagdad al caldeenilor, Cardinalul Raphael Louis Sako, a avertizat că creștinii din Irak și din întreaga regiune se îndreaptă spre dispariție dacă nu se va produce „o schimbare” în modul de gândire în politicile guvernamentale, sociale și economice. El a făcut aceste remarci la deschiderea Sinodului Bisericii Caldeene, care are loc în capitala irakiană în perioada 21-27 august. „Creștinii irakieni, și poate și creștinii din alte națiuni, vor dispărea în curând dacă nu se va produce o schimbare a modului de gândire și a sistemului de stat”, a afirmat el.
În discursul său introductiv, capul Bisericii Caldeene a remarcat că moștenirea islamică din Irak încă „face din creștini cetățeni de mâna a doua și permite uzurparea proprietăților lor”. Prin urmare, a reiterat necesitatea urgentă de a schimba actuala Constituție și legea pentru „a construi un sistem democratic bazat pe cetățenie”, și nu pe apartenența religioasă și etnică. „În aceste vremuri dificile, misiunea noastră este de a colabora cu concetățenii noștri pentru a crea un mediu propice respectării diversității și a dreptului la cetățenie deplină, așa cum a spus Papa Francisc în timpul vizitei sale în țara noastră din 5-8 mai 2021, ajutându-i pe cetățenii noștri să se deschidă spre speranță și să își sporească credința și solidaritatea, pentru a putea face față provocărilor actuale cu același curaj pe care l-a avut Cristos.”
Același apel la reforme a fost adresat în ziua deschiderii Sinodului de către Episcopii caldeeni. Într-un apel comun, prelații i-au îndemnat pe liderii politici irakieni să lase deoparte interesele personale și partizane pentru a accelera formarea unui nou guvern care să abordeze problema corupției generalizate și a crizei economice actuale din țară. Politicienii irakieni se află în impas în ceea ce privește formarea unui nou guvern de la alegerile din octombrie anul trecut. În ultimele săptămâni, blocajul a provocat noi tulburări și afectează deja persoanele cele mai vulnerabile în contextul tensiunilor internaționale actuale.
În discursul său de deschidere a Sinodului, Cardinalul Sako a abordat și alte probleme care sunt discutate în cadrul reuniunii, inclusiv responsabilitatea și autoritatea eclezială în Biserică, vocațiile la preoție și călugărie și liturgia. În ceea ce privește responsabilitatea și autoritatea eclezială, Patriarhul le-a reamintit Episcopilor caldeeni că responsabilitatea trebuie să fie întotdeauna exercitată „în spiritul lui Cristos” și că „puterea Bisericii” constă în slujirea celorlalți și, prin urmare, conducerea Bisericii nu ar trebui să ducă niciodată la despotism. „Autoritatea noastră se bazează pe faptul de a fi apostoli, prin colegialitate, care se extinde la toți membrii Poporului lui Dumnezeu (Biserica), preoți, persoane consacrate și laici, indiferent de sex și clasă socială, uniți în lucrarea Bisericii, chiar dacă responsabilitatea deciziilor cade pe umerii noștri.” Prelatul a mai subliniat importanța ca Episcopii să își însoțească preoții în mod „patern” și nu „autoritar”, pentru a preveni diviziunile care reprezintă „cel mai mare pericol” pentru unitatea Eparhiilor lor și pentru mărturia preoților.
Patriarhul i-a îndemnat, de asemenea, pe Episcopii caldeeni să acorde cea mai mare prioritate vocațiilor la preoție și călugărie, întrucât viitorul Bisericii depinde de ele. În fine, Cardinalul Sako a abordat problema liturgiei, și anume recentele modificări introduse în Misalul caldeean, care au întâmpinat o anumită opoziție, în special din partea diasporei. În acest sens, Patriarhul a reiterat că rațiunea reformei este de a se adapta mai bine la nevoile credincioșilor. „Preotul care celebrează”, a spus el, „trebuie să înțeleagă că riturile sunt rugăciune, nu doar o practică rigidă și monotonă; aceasta înseamnă că cel care se roagă trebuie să trăiască ritualul.”