Papa Francisc: Dialogul interreligios este o slujire urgentă

15.09.2022, Nur-Sultan (Catholica) - În ultimul său discurs de joi, 15 septembrie 2022, din Kazahstan, Papa Francisc a spus că dialogul interreligios este o cale urgentă și necesară spre pace. „Calea dialogului interreligios este o cale împărtășită spre pace și pentru pace; ca atare, este necesară și irevocabilă”, a spus el la ceremonia de încheiere a celui de-al șaptelea Congres al Liderilor Religiilor Mondiale și Tradiționale din capitala Nur-Sultan. „Dialogul interreligios nu mai este pur și simplu ceva util”, a continuat el, „este o slujire urgentă și incomparabilă adusă umanității, spre lauda și gloria Creatorului tuturor”. Papa Francisc a vorbit la Palatul Independenței după anunțarea documentului final al celor trei zile de summit interreligios. Următorul congres va avea loc în Kazahstan în 2025.
Papa a spus în discursul său că marile tradiții religioase ale lumii trebuie să dea mărturie despre patrimoniul spiritual și moral comun al transcendenței și fraternității. „Este impresionant că în fiecare zi, milioane și milioane de bărbați și femei, de vârste, culturi și condiții sociale diferite, se unesc în rugăciune în nenumărate lăcașe de cult. Aceasta este forța ascunsă care face ca lumea noastră să meargă înainte”, a spus el. „Și apoi fraternitatea, celălalt, proximitatea”, a adăugat el. „Pentru că nu se poate pretinde o fidelitate autentică față de Creator fără a arăta iubire față de creaturile Sale. Acesta este spiritul de care este impregnată Declarația Congresului nostru”.
În timpul vizitei sale din 13-15 septembrie în țara din Asia Centrală, Papa Francisc s-a întâlnit cu liderii politici și civili din Kazahstan, cu liderii religioși, cu iezuiții din provincia Rusiei, precum și cu preoții catolici, călugărițele și misionarii care trăiesc în Kazahstan. De asemenea, el a celebrat o slujbă cu ocazia sărbătorii Înălțării Sfintei Crucii, în 14 septembrie, pentru micuța comunitate catolică a țării, care reprezintă mai puțin de 1% din populație. La 15 septembrie, Papa Francisc a binecuvântat o icoană care îi înfățișează pe Maria și pe Pruncul Isus ca nativi kazahi, încredințând Biserica din Kazahstan și din întreaga Asie Centrală Maicii Domnului. Tripticul – sau opera de artă în trei părți – care o înfățișează pe Maica Domnului și Pruncul este cunoscută sub numele de „Maica Marii Stepe”.
În discursul său final de joi, Pontiful a spus că binele umanității trebuie să primeze în fața altor obiective politice, economice și militare. „Papa Ioan Paul al II-lea, care a vizitat Kazahstanul în urmă cu 21 de ani chiar în această lună, a afirmat că „’pentru Biserică toate căile duc la om’ și că omul este ‚calea pentru Biserică’”, a spus Papa Francisc, citând nr. 14 din Redemptor hominis. „Aș dori să spun că astăzi omul este, de asemenea, calea pentru toate religiile”, a spus el. „Da, oamenii, ființe umane concrete, slăbite de pandemie, epuizate de război, rănite de indiferență. Ființe umane sunt creaturi fragile și minunate, care ’odată uitat Dumnezeu, sunt lăsate în întuneric’ și care, separat de ceilalți, nu pot supraviețui.”
„Binele umanității trebuie să fie luat în considerare înaintea obiectivelor strategice și economice, a intereselor naționale, energetice și militare și înaintea deciziilor cruciale”, a mai spus el. Papa a menționat că Biserica Catolică, „proclamând neobosit demnitatea inviolabilă a fiecărei persoane, creată ‘după chipul lui Dumnezeu’, crede de asemenea în unitatea familiei umane”. Citând din „Nostra aetate”, o declarație a Conciliului Vatican II, Papa Francisc a spus „Biserica crede că întreaga ‘umanitate nu formează decât o singură comunitate’… Providența Sa, bunătatea Sa evidentă și planurile Sale mântuitoare se extind asupra întregii omeniri'”.