La Iași, Roman și Bacău vor fi Liturghii pentru lucrătorii sanitari
14.10.2022, Iași (Catholica) - Marți, 18 octombrie 2022, în sărbătoarea Sfântului Luca, în Catedrala „Sfânta Fecioară Maria, Regină” din Iași, în biserica „Isus, Bunul Păstor” din Roman și în biserica „Sfinții Apostoli Petru și Paul” din Bacău, la Sfânta Liturghie de seară, de la ora 18, ne vom ruga într-un chip deosebit pentru toți lucrătorii sanitari și voluntarii care se îngrijesc de cei aflați în suferință.
În fiecare an, la 18 octombrie, creștinii din Orient și din Occident îl sărbătoresc pe Sfântul Luca, pe care Apostolul Paul îl definește ca „medicul iubit” (Col 4,14). În scrierile sale – evanghelia care îi poartă numele și cartea Faptele Apostolilor – Sfântul Luca ne ajută să descoperim și să întâlnim gingășia omenească și iubirea divină a Răscumpărătorului lumii, Isus Cristos. Această zi constituie un prilej deosebit de a-i mulțumi lui Dumnezeu pentru activitatea lucrătorilor sanitari, pentru slujirea adusă vieții și sănătății, bunuri primare ale persoanei umane, pentru că se străduiesc să fie imagine vie a lui Cristos și a Bisericii Sale în iubirea față de bolnavi și suferinzi (Christifideles laici 53). Misiunea lucrătorilor sanitari, a căror profesie îi vrea păzitori și slujitori ai vieții umane (Evangelium vitae 89), este o mărturie de umanitate, un mod privilegiat de a arăta că Dumnezeu se îngrijește de fiecare persoană, fără deosebire. El se folosește pentru aceasta și de cunoștințele, mâinile și de inima lucrătorilor sanitari, pentru a îngriji și a vindeca fiecare ființă umană, pentru că el vrea să dea fiecăruia viață și iubire.
În mesajul său pentru a XXX-a Zi Mondială a Bolnavului de anul acesta, intitulat „Fiți milostivi, precum Tatăl vostru este milostiv” (Lc 6,36) – a fi alături de cel care suferă pe un drum de caritate, Papa Francisc ne amintește că invitația lui Isus de a fi milostivi capătă o semnificație deosebită pentru lucrătorii sanitari. Spune papa: „Dragi lucrători sanitari, slujirea voastră alături de cei bolnavi, desfășurată cu iubire și competență, transcende limitele profesiei pentru a deveni o misiune. Mâinile voastre care ating carnea suferindă a lui Cristos pot să fie semn al mâinilor milostive ale Tatălui. Fiți conștienți de marea demnitate a profesiei voastre, precum și de responsabilitatea pe care ea o comportă”. Îl rugăm pe Dumnezeu prin mijlocirea Sfântului Luca și a Sfintei Fecioare Maria, Maica milostivirii, ca toți cei care dăruiesc timp prețios celor care suferă să aibă bucurie, haruri bogate și multă mulțumire sufletească. Sfinte Luca, roagă-te pentru noi! Tămăduitoarea bolnavilor, roagă-te pentru noi! (Oficiul pentru Pastorația Sanitară al Diecezei de Iași)