Mesajul ÎPS Aurel Percă în SRUC 2023

18.01.2023, București (Catholica) - Ca în fiecare an, între 18 și 25 ianuarie este celebrată Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor, capii Bisericilor adresând în mod tradițional câte un mesaj. Iată în continuare mesajul ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București, preluat de pe site-ul Arhidiecezei.
Dragi frați și surori în Cristos! „Învățați să faceți binele, căutați judecata!” (Is 1,17) este motto-ul biblic care se constituie ca temă de reflecție și rugăciune pentru întâlnirile ecumenice din acest an 2023, pus sub semnul suferințelor teribile cauzate de realitatea dureroasă a războiului din Ucraina și a marilor transformări economice și sociale, resimțite în ritm galopant de noi toți. Acest război ne-a amintit atrocitățile care se comit atunci când binele este ignorat cu bună știință și când dreptatea și judecata – tot ceea ce constituie fundamentul unei vieți fraterne și armonioase – sunt date uitării cu o nepăsare înspăimântătoare. Însă noi, creștinii, suntem chemați să ne păstrăm speranța, chiar dacă lumina care izvorăște din săvârșirea binelui pare să fie alungată de întunericul păcatelor sociale de care, chiar și astăzi, omenirea noastră nu este străină.
Lipsa binelui și a iubirii între oameni conduce la un formalism religios, superficial, pe care Dumnezeu nu-l acceptă, pentru că formalismul credinței nu ține cont de compasiune, de îndreptarea privirii inimii spre fratele aflat în suferință, spre omul înlăcrimat, spre semenul sărac și mic, care nu dorește decât un semn de iubire fraternă. În acest context, apare îndemnul atât de actual rostit prin glasul profetului Isaia – „Învățați să faceți binele, căutați judecata!” (Is 1,17). Binele dorit de Dumnezeu se învață, așadar! Ceea ce se înțelege prin bine se întâlnește cu realitatea concretă a celui de lângă noi, cu limitele și aspectele sale personale mai puțin frumoase, dar care ne invită în permanență la trăirea angajantă a carității. Și rugăciunea noastră se va înscrie tot mai mult în logica binelui dorit de Dumnezeu, în măsura în care trăim ceea ce ne rugăm și ne lăsăm viața călăuzită de rugăciune și de binele inspirat prin rugăciune, care unește inima și mintea cu voința lui Dumnezeu.
Din promovarea binelui după voința lui Dumnezeu decurge înfăptuirea judecății, a dreptății. Ele nu se pot disocia, iar binele și judecata devin temelia pe care se poate construi ceea ce ne dorim toți cu atâta ardoare – o lume nouă, o lume frumoasă, o lume în care fiecare își deschide inima spre frații săi și alungă păcatul care îl îndepărtează pe om de Dumnezeu și-l înstrăinează de ceilalți oameni. Suntem invitați să învățăm să facem binele și să prețuim dreptatea care are în vedere binele comun și demnitatea fiecăruia, căutând judecata împreună, ca frați între frați și copii ai lui Dumnezeu. Este o invitație mereu actuală, transformatoare, călăuzitoare spre Tatăl ceresc, care ne întărește și credința în rugăciunea lui Isus: „ca toți să fie una, precum Tu, Părinte, ești în Mine și Eu în Tine” (In 17,21).
Tuturor participanților la Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor le adresez salutul meu cordial și urarea ca acest timp special să aducă în inimi roade de pace, unitate și fraternitate. + Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București