Celebrarea din Joia Sfântă mutată pe miercuri la București

28.03.2023, București (Catholica) - Începând cu Duminica Floriilor sau a Patimilor vom intra în Săptămâna Sfântă, care va avea ca nucleu central Triduum-ul sacru: Joia Sfântă, Vinerea Sfântă și Învierea Domnului. La aceste celebrări sunt invitați să participe cât mai mulți credincioși, întrucât celebrăm Paștele în unitatea Sa de pătimire, moarte și Învierea lui Cristos. Din cauza distanțelor mari dintre multe parohii și Catedrală, anul acesta dorim să facem o modificare cu privire la celebrarea din Joia Sfântă.
La nivelul Arhidiecezei, Joia Sfântă are două celebrări importante: una în cursul dimineții, cu Liturghia Crismei, când are loc binecuvântarea uleiului bolnavilor și a catecumenilor și sfințirea crismei, și Liturghia de seară, când începe Triduum-ul sacru, cu Liturghia Cinei Domnului. Normele liturgice prevăd pentru Liturghia Crismei că atunci când în această zi ar fi greu pentru preoți și popor să se adune împreună cu Episcopul, această Liturghie poate fi anticipată într-o altă zi, însă în apropierea Paștelui. Dat fiind faptul că, în cazul Arhiepiscopiei Romano-Catolice de București, din cauza distanțelor, sunt greutăți mai ales pentru preoți de a participa la această Liturghie și apoi să ajungă la timp și în parohiile pe care le păstoresc, după consultarea Consiliului episcopal, am decis ca Liturghia Crismei să fie celebrată miercuri, 5 aprilie, la orele 10.30 în Catedrala Sfântul Iosif din București.
La această Liturghie, care este menită să semnifice unitatea Bisericii locale adunate în jurul propriului său episcop, sunt invitați toți preoții din Arhidieceză, care, după omilia episcopului, reînnoiesc promisiunile făcute în ziua hirotonirii lor preoțești. În cadrul acestei Liturghii, Episcopul sfințește sfintele uleiuri: crisma, uleiul catehumenilor și untdelemnul bolnavilor. Acestea sunt uleiurile care vor fi folosite pe tot parcursul anului liturgic pentru a celebra Sacramentele: crisma este folosită la Botez, la Mir și la hirotonirea preoților și Episcopilor; untdelemnul catehumenilor este folosit la Botez; uleiul bolnavilor este folosit la Ungerea Bolnavilor. Sfânta Liturghie a Crismei este un moment important și fundamental în viața liturgică a unei întregi comunități diecezane adunată în jurul propriului episcop, reprezentate de parohii, asociații și credincioși. De aceea, invit pe toți preoții, toate persoanele consacrate și cât mai mulți credincioși să participe la această Liturghie a Crismei.
Cu privire la celebrările din Triduum-ul sacru, normele liturgice prevăd următoarele: „În Triduum-ul sacru, Biserica celebrează cu solemnitate cele mai mari taine ale răscumpărării noastre, comemorându-l pe Domnul răstignit, înmormântat și înviat, prin celebrări speciale. Celebrările Triduum-ului sacru au loc în bisericile catedrale și în cele parohiale, și numai în acestea, întrucât numai aici pot fi desfășurate cum se cuvine, adică cu participarea credincioșilor, a unui număr potrivit de slujitori și cu posibilitatea de a executa alternativ unele părți ale cântării. De aceea, se recomandă, ca micile comunități, institutele și asociațiile particulare de orice fel să se adune în aceste biserici pentru a participa într-o formă nobilă la celebrările sfinte”. Cu urări pentru o Săptămână Sfântă bogată în haruri și binecuvântarea Domnului! († Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București)