PS Pal: Învierea lui Cristos este o realitate a credinței și a vieții

10.04.2023, Timișoara (Catholica) - „Cristos a înviat. Această realitate o putem privi din trei puncte de vedere. Învierea Lui este o realitate istorică. Învierea Lui este o realitate a credinței și este o realitate a vieții. Oare de unde a venit această convingere? Și Apostolii, și cei care au venit după ei, în mod spiritual s-au întâlnit cu El. La început Apostolii erau plini de frică, s-au și ascuns, s-au închis în casele lor, dar cu puțin timp după ce Isus a înviat, au fost dispuși să meargă cu bucurie, cu înflăcărare și toată viața lor să vestească Învierea Domnului. Pentru mine, acest fapt istoric spune mult”, a spus Excelența Sa Iosif Csaba Pál, Episcop de Timișoara, în omilia sa rostită în cadrul celebrării Vigiliei Pascale în biserica Sfânta Ecaterina din Timișoara-Cetate.
„Dar și mai târziu, chiar până astăzi, mii de martiri s-au întâlnit în mod spiritual în viața lor cu Isus cel Înviat și și-au sacrificat viața pentru El. Și noi suntem aici, mobilizați de acel Isus, care în urmă cu două mii de ani și-a dat viața pentru noi. Dacă El a înviat, aceasta înseamnă că El trăiește. Învierea Lui este o realitate a credinței, fiindcă El trăiește printre noi într-o altă dimensiune și în această dimensiune avem acces doar prin credință.” Vigilia și Sfânta Liturghie din seara Sâmbetei Sfinte au început în fața bisericii cu sfințirea focului. Episcopul diecezan a sfințit focul, din care a fost aprinsă lumânarea pascală, care îl reprezintă pe Cristos. „Isus Cristos ieri și astăzi, începutul și sfârșitul, alfa și omega, ale Lui sunt timpurile și veșnicia, a Lui este mărirea și puterea, pentru toată veșnicia”, s-a rugat în cadrul celebrării Păstorul Diecezei, după care participanții au intrat în urma lumânării pascale în biserică, unde s-a intonat imnul Exultet de către medicul Zsolt Vastag. Lecturile din Vechiul și Noul Testament din cadrul Liturghiei Cuvântului au evocat istoria mântuirii.
După Liturghia Cuvântului, Excelența Sa Iosif Csaba Pál a sfințit apa și a stropit cu ea credincioșii care, la sfârșitul Sfintei Liturghii, au pornit într-o procesiune cu lumânări pentru a vesti lumii învierea lui Cristos. Cadrul muzical al Vigiliei a fost asigurat de organistul Denis Moldovan, împreună cu un grup de muzicieni profesioniști de la Opera Națională din Timișoara și de la Filarmonica Banatul. S-a cântat Missa Brevis Nr. 7 în C Major de Charles Gounod. În Duminica Paștelui, Episcopul diecezan a celebrat Sfânta Liturghie la Penitenciarul Timișoara. (Biroul de presă al Episcopiei de Timișoara)