Deschiderea la Iași a anului pastoral 2023-2024 cu tema: „Biserica, familia lui Dumnezeu”
25.09.2023, Iași (Catholica) - Duminică, 24 septembrie 2023, în Dieceza de Iași s-a deschis un nou an pastoral, cu tema „Biserica, familia lui Dumnezeu”. Liturghia de deschidere în Catedrala „Sfânta Fecioară Maria, Regină” din Iași a fost prezidată de PS Petru Sescu, Episcop auxiliar. A concelebrat pr. paroh și decan Daniel Iacobuț împreună cu preoți din parohia Catedralei și Episcopie, în prezența credincioșilor adunați pentru Liturghia duminicală. Ziua de 24 septembrie a coincis cu Ziua Mondială a Migrantului și a Refugiatului în Biserica Romano-Catolică. Liturghia a fost transmisă de postul de radio ERCIS FM, transmisiunea fiind preluată de postul de televiziune catolic Angelus TV.
Luând cuvântul și salutându-i pe cei prezenți, pr. Daniel Iacobuț a afirmat că la nivelul Bisericii locale este începutul unui nou an pastoral, „al unui drum în care fiecare credincios al Diecezei noastre de Iași este chemat să redescopere Biserica drept familia a lui Dumnezeu. Tatăl nostru ceresc are doar fii: fii și fiice în Cristos”. După proclamarea lecturilor și a Sfintei Evanghelii, PS Petru Sescu a explicat în cadrul omiliei semnificația cuvântului lui Dumnezeu și mesajul pe care acesta, în ciuda vechimii sale, îl oferă oamenilor timpului nostru. Referindu-se la israeliții care au rupt alianța cu Dumnezeu, așa cum s-a auzit în prima lectură din cartea profetului Isaia, Episcopul a spus: „Cât este de trist să îi întorci spatele lui Dumnezeu!” Pentru a-l înțelege pe Dumnezeu și Evanghelia lucrătorilor în vie, răsplătiți cu câte un dinar, este nevoie de o atitudine de umilință. Scriitoarea lituaniană Zenta Mauriņa, citată în cadrul predicii, a spus despre umilință că ea nu este un semn de slăbiciune și lașitate, ci un „semn de libertate interioară”.
Pe aceeași linie, Sf. Bernard spunea că „multă lume este umilită, dar nu este umilă”. Stăpânul viei din parabolă se comportă atipic. El răsplătește la fel. „Îl considerăm pe Dumnezeu ca pe un stăpân care are datorii față de noi, cu care semnăm un contract, sau ca pe un tată iubitor care trece dincolo de dreptate?”, a întrebat predicatorul. Și mai departe: „În fața lui Dumnezeu nu este important când am fost botezați, câți ani am fost în Biserica lui Cristos, ci cum ne-am implicat noi în Biserica lui Cristos”. Ajungând la tema anului pastoral, Episcopul auxiliar a subliniat că suntem familia lui Dumnezeu, unde relațiile se bazează pe iubire, și nu pe dreptate, care uneori poate să ucidă. Printr-un exemplu desprins din realitatea locală, a arătat că nu avem motive să îi invidiem pe cei care câștigă cerul în ultimul ceas al vieții, dacă ne percepem ca frați și surori într-o mare familie spirituală.
La Rugăciunea credincioșilor s-au înălțat intenții pentru conducători, pentru creștinii aflați în situații de criză, dar și pentru cei care s-au distanțat de Biserică, fiindcă nu mai recunosc în ea o familie spirituală: „Încălzește cu harul Tău inimile creștinilor care nu mai consideră Biserica drept familia lor spirituală!” La Ofertoriu, diferite persoane au purtat spre altar și au pus în mâinile Episcopului daruri reprezentative: pixida cu ostii, potirul, logoul pe care era scrisă tema anului pastoral „Biserica, Familia lui Dumnezeu”, o imagine realizată și adusă la altar de Veronica Dămătărc. Șirul persoanelor s-a încheiat cu o familie tânără a cărei fetiță i-a oferit Episcopului un buchet de flori multicolore, simbol al diversității celor care fac parte din aceeași Biserică.
La final, pr. Daniel Iacobuț a întărit gândul inițial și a reafirmat că în acest an pastoral „vom fi invitați să trăim mai conștient și mai concret apartenența noastră la marea familie a Bisericii. Suntem frați și surori în credință. Această realitate are nevoie să fie exprimată nu doar când suntem în biserică, ci și în afara ei”. Drept concretizare a acestui adevăr, după Sfânta Liturghie, Episcopul împreună cu preoții i-au salutat pe cei prezenți la celebrare în fața Catedralei, împărtășind momente cordiale de comuniune și prietenie. Acest gest, făcut imediat după Sfânta Liturghie, a tradus adevărul că Biserica este a tuturor, iar noi suntem chemați să o percepem ca pe familia noastră spirituală. Domnul să binecuvânteze acest nou an pastoral inaugurat în Dieceza de Iași, făcând să crească numărul celor care pășesc pragul Bisericii și se regăsesc spiritual în comunitatea de credință! (Pr. Cristian Diac pentru Ercis.ro)