Vaticanul a marcat prima sărbătoare a martirilor copți

17.02.2024, Vatican (Catholica) - Pentru prima dată, Biserica Catolică a sărbătorit ziua de pomenire a celor 21 de martiri copți uciși de ISIS în 2015. Aceștia – membri ai Bisericii Ortodoxe Copte din Egipt – au fost uciși pe o plajă din Libia. Imaginile cu execuția lor au fost postate online de către gruparea teroristă și partajate pe scară largă. Toți cei 21 de bărbați au fost imediat proclamați martiri de către Biserica Coptă. Apoi, în luna mai a anului trecut, Papa Francisc i-a adăugat la martirologiul roman, lista oficială a Bisericii Catolice cu sfinți.
Joi, 15 februarie, a fost pentru prima dată când sărbătoarea martirilor copți a apărut în calendarul catolic al sfinților. Pentru a marca această ocazie, în Bazilica San Pietro din Vatican a avut loc o celebrare ecumenică de rugăciune. Cardinalul Kurt Koch, prefectul Dicasterului pentru Promovarea Unității Creștinilor, a prezidat celebrarea, în cadrul căreia relicvele martirilor au fost așezate pe altar și venerate. În omilia sa, Cardinalul a reflectat asupra conceptului de „ecumenism al sângelui”, care este atât de important pentru Papa Francisc, citând cuvintele sale: „Dacă dușmanul ne unește în moarte, cine suntem noi să ne divizăm în viață?” „Comuniunea martirilor”, a subliniat Cardinalul Koch, „vorbește, fără îndoială, mai elocvent decât diviziunile care ne separă și astăzi”.
La celebrarea de rugăciune au fost prezenți, de asemenea, mai mulți reprezentanți ai Bisericii Copte: Episcopul Antonios Aziz Mina, Episcop emerit catolic copt de Ghizeh; pr. Thaouphilos, Vicar general al Diecezei ortodoxe copte de Torino-Roma; și pr. Antonio Gabriel, paroh al bisericii copte Sfântul Mina din Roma. Muzica a fost asigurată de Corul Copt din Roma, compus din peste 20 de tineri. Vocile lor au umplut capela din Bazilica San Pietro: „Binecuvântați sunteți voi, o, martiri. Ați suferit multe torturi, iar marea a mărturisit și v-ați pus cununile. Fără cuvinte, v-ați făcut auzite vocile voastre, iar vocile voastre au călătorit până la marginile pământului.” Vorbind pentru Vatican News după încheierea celebrării de rugăciune, pr. Gabriel a descris recunoașterea de către Papa a martirilor copți ca un „semn frumos”, menit să unească creștinii.
Veghea de rugăciune a fost urmată de proiecția filmului „Cei 21: Puterea credinței” la Cinemateca Vaticanului. Documentarul, regizat de cineastul franco-egiptean Samuel Armnius, cu sprijinul Papei Tawadros al II-lea, conducătorul Bisericii Ortodoxe Copte, prezintă povestea martirilor copți printr-o serie de interviuri cu membrii familiilor acestora. Vorbind pentru Vatican News, Armnius a declarat că a fost „profund emoționat” atunci când a văzut pentru prima dată imaginile cu martiriul celor 21 de bărbați. „Pentru mine”, a spus el, „a existat un îndemn foarte, foarte puternic” de a mă întâlni cu familiile martirilor, „pentru a le aduna mărturiile și pentru a înțelege ce s-a întâmplat cu adevărat. Pentru a le spune: Suntem aici cu voi, nu v-am uitat și vrem să aducem vocea voastră în Europa împreună cu noi.”