Papa Francisc reintroduce titlul papal de „Patriarh al Occidentului” în Anuarul Pontifical
15.04.2024, Vatican (Catholica) - În ediția din 2024 a „Annuario Pontificio”, sau Anuarul Pontifical, publicat recent, Papa Francisc a restabilit vechiul titlu pontifical onorific de „Patriarh al Occidentului”, revenind asupra deciziei din 2006 a Papei Benedict al XVI-lea de a suspenda acest titlu. Această denumire onorifică a reapărut pe lista „titlurilor istorice” folosite pentru a desemna realitatea teologică și temporală a funcției pontificale. Printre acestea se numără Vicarul lui Isus Cristos, Succesorul Prințului Apostolilor, Suveranul Pontif al Bisericii Universale și Arhiepiscop Mitropolit al Provinciei Roma, printre altele.
În urma deciziei Papei Benedict al XVI-lea de a renunța la acest titlu în 2006, Dicasterul pentru Promovarea Unității Creștinilor (pe atunci Consiliul Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor) a emis o declarație în care a precizat că acesta a devenit „învechit” și „nu mai poate fi folosit”. Dicasterul a argumentat că înțelegerea culturală și geografică a Occidentului s-a extins de la Europa de Vest pentru a cuprinde și America de Nord, Australia și Noua Zeelandă. „Renunțarea la acest titlu este menită să exprime realismul istoric și teologic și, în același timp, să fie renunțarea la o pretenție, o renunțare care ar putea fi benefică pentru dialogul ecumenic”, a declarat atunci Dicasterul. Titlul de „Patriarh al Occidentului” a fost adoptat în anul 642 de Papa Teodor și a fost folosit timp de secole, deși abia în 1863, în timpul pontificatului Papei Pius al IX-lea, a apărut pentru prima dată în Annuario Pontificio.
Aristomenis Papadimitriou, un istoric al religiilor de la Universitatea Fordham, specializat în creștinismul modern, a declarat pentru CNA că orice încercare de a citi în această decizie ar risca să fie „în principal speculativă” și „nu se bazează pe o înțelegere serioasă a administrației ecleziale”. Dar Papadimitriou a remarcat că „în centrul acesteia se află problema semnificației istorice și contemporane a titlului onorific episcopal de Patriarh și viața acestui termen prin vicisitudinile istoriei”. Nici Dicasterul, nici biroul de presă al Sfântului Scaun nu au publicat o declarație care să explice decizia Papei Francisc de a restabili titlul. Nu este prima dată când Papa Francisc face modificări la titlurile papale din Annuario Pontificio, anuarul oficial de peste 2.400 de pagini care cuprinde conducerea și structura globală a Bisericii Catolice. Anterior, titlurile onorifice erau publicate deasupra scurtei biografii papale din volum, dar începând din 2020 sunt listate sub această biografie, cu un font mai mic și identificate ca „Titluri istorice”.
Potrivit lui Matteo Bruni, directorul biroului de presă al Sfântului Scaun, decizia din 2020 a fost „menită să indice legătura cu istoria Papei”, mai degrabă decât să „istoricizeze” titlurile în sine. În același an, Cardinalul Gerhard Mueller, fostul șef doctrinar al Vaticanului, a respins această decizie, numind-o un act de „barbarie teologică”. El a susținut că anuarul revizuit amesteca termenul „Vicar al lui Cristos” cu denumiri care „nu au nimic de-a face cu primatul și care au crescut doar din punct de vedere istoric, dar nu au nici o semnificație dogmatică, cum ar fi «Suveran al Statului Orașului Vatican»”. Nikos Tzoitis, analist în cadrul biroului de presă al Patriarhiei Ecumenice de Constantinopol și fost purtător de cuvânt al Patriarhului Ecumenic Bartolomeu I, a susținut într-un articol din 6 aprilie că decizia Papei de a reintroduce titlul onorific de Patriarh al Occidentului „face parte din redescoperirea confraternității”. „În acest fel, el vrea să sublinieze importanța sinodalității pierdute în Biserica Domnului, care exprimă Trupul Său și care are ca instrument sinodalitatea”, a scris Tzoitis.
Papa Francisc a cimentat dialogul ecumenic ca fiind una dintre principalele priorități ale pontificatului său. În 2014, în timpul unei vizite apostolice în Țara Sfântă, s-a întâlnit cu Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I, cu ocazia celei de-a 50-a aniversări a întâlnirii istorice dintre Papa Paul al VI-lea și Patriarhul Ecumenic Ortodox Atenagoras I al Constantinopolului pe Muntele Măslinilor din Ierusalim, în 1964. A fost prima întâlnire oficială dintre un Papă și Patriarhul ecumenic din 1438 încoace, marcând o schimbare de paradigmă în relațiile ecumenice dintre Biserica Catolică și Biserica Ortodoxă Răsăriteană. „Trebuie să credem că, așa cum piatra din fața mormântului a fost dată la o parte, tot așa va fi înlăturat și orice obstacol în calea comuniunii noastre depline”, a spus Papa Francisc în timpul discursului său din 2014 cu Patriarhul ecumenic.