Papa Francisc: Îngrijirea paliativă este un semn de apropiere față de cei care suferă

23.05.2024, Vatican (Catholica) - „Speranța este ceea ce ne dă putere în fața întrebărilor ridicate de provocările, dificultățile și angoasele vieții”, spune Papa Francisc într-un mesaj adresat participanților la un simpozion internațional interconfesional despre îngrijirile paliative care a avut loc la Toronto, Canada, între 21 și 23 mai. Reflectând asupra temei întâlnirii – „Spre o narațiune a speranței” – Sfântul Părinte spune: „Ca membri ai familiei umane și mai ales ca credincioși, suntem chemați să îi însoțim, cu iubire și compasiune, pe cei care se luptă și au dificultăți în a găsi motive de speranță”. Mai ales cei care suferă de boală și se apropie de moarte, continuă el, „au nevoie de mărturia de speranță oferită de cei care îi îngrijesc și care le rămân alături”. Pontiful continuă explicând că îngrijirea paliativă, în încercarea de a diminua povara suferinței, este un „semn concret de apropiere și solidaritate față de cei care suferă” și îi poate ajuta pe cei care se confruntă cu sfârșitul vieții, precum și familiile și apropiații lor „să accepte vulnerabilitatea, fragilitatea și finitudinea care marchează viața umană în această lume”.
În mesajul său, care a fost citit în seara deschiderii Simpozionului de către Nunțiul Apostolic în Canada, Arhiepiscopul Ivan Jurkovic, Papa Francisc face o distincție atentă între „îngrijirea paliativă autentică” și eutanasie, „care nu este niciodată o sursă de speranță sau de preocupare autentică pentru cei bolnavi și muribunzi”. În schimb, spune el, eutanasia „este un eșec al iubirii, o reflectare a culturii rebutului”, în ciuda faptului că este prezentată, în mod fals, ca „o formă de compasiune”. Adevărata compasiune nu presupune să pui capăt vieții cuiva, ci să fii dispus să îl însoțești și să împărtășești suferința sa fizică, emoțională, psihologică sau spirituală. Ca atare, ea afirmă „demnitatea fundamentală și inviolabilă a fiecărei persoane, în special a muribunzilor”, și îi ajută „să accepte momentul inevitabil al trecerii din această viață la viața veșnică”.
Credincioșii în special pot oferi o perspectivă care oferă o înțelegere mai profundă a „bolii, suferinței și morții, văzându-le ca parte a misterului providenței divine [și] ca mijloc de sfințire”, spune Pontiful. O perspectivă de credință îi poate ajuta, de asemenea, pe cei aflați la sfârșitul vieții lor să găsească alinare și reconciliere cu Dumnezeu și cu ceilalți, în special cu membrii familiei și cu cei dragi. Papa Francisc continuă încurajându-i pe participanții la Simpozion, spunând că serviciul lor este important, „chiar esențial, pentru a-i ajuta pe bolnavi și pe muribunzi să conștientizeze că nu sunt izolați sau singuri, că viețile lor nu sunt o povară și că rămân inerent valoroși în ochii lui Dumnezeu și uniți cu noi prin legături de comuniune”. Sfântul Părinte își încheie mesajul exprimându-și speranța că deliberările Simpozionului îi vor ajuta pe participanți „să persevereze în iubire, să dea speranță celor aflați la sfârșitul vieții și să contribuie la construirea unei societăți mai drepte și mai fraterne”.