Pablo d’Ors: Biografia tăcerii. Scurt eseu despre meditație

13.07.2024, Iași (Catholica) - La Editura Sapientia din Iași a apărut de curând cartea: „Biografia tăcerii. Scurt eseu despre meditație”, scrisă de Pablo d’Ors și tradusă în limba română de pr. dr. Gabriel-Iulian Robu. Cartea apare în colecția „Spiritualitate”, în formatul 14×20, are 104 pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 20 lei.
Autorul afirmă: „Consider că spiritualitatea și poetica merg împreună. Eu scriu pentru a-mi hrăni sufletul. Scriu pentru a crește, pentru a sluji și pentru a mă bucura. Și aș vrea ca literatura mea, atât eseurile, cât și ficțiunea, să aibă aceleași efecte asupra acelora care mă citesc.” Publicația Ruminate recenza astfel cartea: „Sunt timpuri încărcate de zgomot. Azi cruzimea este intenționată și explicită. Voința de putere se dezvăluie în răutatea ei regresivă. Pentru d’Ors, cotitura interioară către liniște, faptul de a păstra un centru de liniște în inima activităților cotidiene, este actul radical care ne poate oferi putere, printr-o infuzie de atenție profundă și prin refuzul de a fi neîmpliniți.”
O altă publicație, El País, scria astfel despre volum: „Biografia tăcerii. Un eseu, un bestseller despre meditație, în care se arată cum procesul de golire și dezvelire de sine poate produce o schimbare a vieții, de care te poți bucura într-o manieră nouă. Dacă azi tăcerea devine din ce în ce mai străină pentru noi, iată un om care a ales-o ca să fie intimitatea lui: Pablo d’Ors, un preot catolic spaniol, care a experimentat o schimbare transcendentală a vieții și prin meditația zen. Cu o onestitate și sinceritate dezarmantă, dar și printr-o surprinzătoare claritate a limbajului, d’Ors împărtășește dificultățile sale ca începător într-ale meditației: oboseala, neliniștea, distracțiile. Dar, prin perseverență, autorul descoperă nu doar o pace profundă și o mai bună înțelegere a naturii sale, ci învață că tăcerea, mai degrabă decât a fi o adăpostire din fața vieții, ne oferă o angajare intensă în viața ca atare. Îmbibată de o rară frumusețe, Biografia tăcerii ne transmite că frumusețea tăcerii este disponibilă pentru noi toți. Nu este o carte de autoajutorare. Nu face apel nici la simplismul acelor idei-care-merită-încadrate pentru că-sunt-atât-de-bune și nici la cinismul acelor-sărace- suflete-care ar cumpăra-orice, ci face referire la toate acele lucruri complexe care ne sunt spuse într-un mod simplu.”