IA oferă pelerinilor și vizitatorilor o experiență îmbunătățită a Bazilicii San Pietro

13.11.2024, Vatican (Catholica) - Intitulat „Bazilica San Pietro: o experiență îmbunătățită cu IA”, un proiect bazat pe inteligență artificială (IA) a fost prezentat luni în colaborare cu Microsoft și Iconem, o companie de digitalizare a patrimoniului, în timp ce Biserica se pregătește pentru celebrarea Jubileului în 2025. După cum au explicat vorbitorii în cadrul unei conferințe de presă, crearea digitală a unei replici a Bazilicii San Pietro permite tururi virtuale imersive și expoziții digitale aprofundate, care pun mult mai bine în evidență măreția minunii renascentiste. Cardinalul Mauro Gambetti, arhipreotul Bazilicii San Pietro, și-a exprimat încântarea în timpul ședinței de informare, comparând experiența cu privitul la „un cer înstelat într-o noapte de vară”. „Noile instrumente acționează ca un telescop sau o navă spațială pentru o mai bună vizionare”, a spus el, surprinzând esența acestei expansiuni digitale remarcabile.
Parteneriatul dintre Vatican și Microsoft este remarcabil nu numai pentru ambiția sa, ci și pentru utilizarea inovatoare a tehnologiei în serviciul credinței și al patrimoniului, a declarat președintele Microsoft, Brad Smith, vorbind la conferința de presă. Într-un interviu acordat lui Fabio Colagrande de la Vatican News, Smith a reflectat asupra rolului unic pe care tehnologia îl poate juca în crearea unei punți între trecut și prezent. „Cred că aceasta contribuie la experiența spirituală a pelerinilor care vin la Roma”, a spus el, mărturisind că „parcurgându-l eu însumi ieri, mi-a oferit și mai multă înțelegere a memoriei Sfântului Petru, a vieții sale și a ceea ce a reprezentat. Aduce la viață această istorie.” Smith a explicat că experiența virtuală oferă o nouă perspectivă, permițând spectatorilor „să vadă părți ale Bazilicii pe care nu le poate vedea nimeni”, iar prin intermediul expoziției digitale, vizitatorii pot accesa spații de obicei inaccesibile, cum ar fi mormintele romane de mai jos și lucrările de artă complexe din cupola înaltă a Bazilicii.
Prezentând inițiativa, a explicat că replica virtuală a fost creată folosind o dronă de ultimă generație, o cameră și o tehnologie de scanare cu laser pentru a capta fiecare detaliu al Bazilicii, urmate de algoritmi AI avansați pentru a pune cap la cap datele. Acest lucru urmărește să permită unei noi generații să se implice în splendoarea Bazilicii într-un format care rezonează cu ei. „Ducem Catedrala Sfântul Petru nu doar în lume, ci și la o nouă generație de oameni, într-un limbaj care este mai accesibil pentru vremurile în care trăim”, a declarat Smith. A subliniat că această accesibilitate aduce semnificație spirituală, culturală și istorică pentru oamenii din întreaga lume, chiar dacă aceștia nu pot vizita fizic Roma.
Smith a subliniat, de asemenea, semnificația mai largă a acestui parteneriat, considerându-l o demonstrație a ceea ce se poate realiza atunci când „oamenii ajung la o problemă comună din diferite puncte de vedere, din diferite domenii de expertiză”. Reflectând asupra colaborării dintre o instituție antică precum Vaticanul și o companie de tehnologie modernă, el a remarcat: „Există aici un mesaj despre ceea ce oamenii pot realiza împreună atunci când se bazează pe punctele forte ale celorlalți și scot la iveală ce este mai bun în fiecare dintre ei”. A spus că speră ca acest lucru să inspire o reflecție asupra puterii colaborării, în special în vremuri care necesită o înțelegere mai profundă dincolo de diferențe.
Smith a fost de acord că proiectul evidențiază dorința Vaticanului de a îmbrățișa noile tehnologii ca mijloc de promovare a credinței și de a face accesibile comorile sale în moduri inimaginabile anterior. Referindu-se la preocupările legate de faptul că noile tehnologii, cum ar fi inteligența artificială, ar putea intra în conflict cu credința, el a spus: „De multe ori, se poate începe prin a presupune că noile tehnologii sunt în contradicție cu religia sau credința”, dar ceea ce arată acest proiect, a concluzionat el, este că există o modalitate de a reconcilia această tensiune. Proiectul o abordează într-un mod care elimină tensiunea și „oferă oamenilor posibilitatea de a face ceva mai măreț decât și-ar fi imaginat”.
A se vizita virtualbasilicaprod.azurewebsites.net