Nunțiul Apostolic în Ucraina: Numai Domnul poate aduce speranța

24.02.2025, Roma (Catholica) - „Numai Domnul Dumnezeu Atotputernic poate aduce speranță împotriva oricărei speranțe…” Nunțiul Apostolic în Ucraina, Arhiepiscopul Visvaldas Kulbokas, a făcut această observație pentru Vatican Media pe 24 februarie 2025, a treia aniversare a războiului din Ucraina, de după invazia rusă la scară largă din 2022. Nunțiul și-a început comentariile subliniind cum, mai ales în acest an jubiliar, rugăciunea este un „dar prețios” pe care ucrainenii îl prețuiesc și îl caută.
Reflectând asupra a ceea ce „este cu adevărat războiul”, și-a amintit când un civil, o femeie în vârstă de 60 de ani, care nu avea nici o legătură cu acțiunile militare, a fost închisă în Rusia timp de aproape trei ani. Și-a amintit că aceasta a spus: „Nu mai puteam înțelege ce am făcut și ce nu am făcut, ce era real și ce era fantezie sau iluzie. Nu îmi mai aminteam ce declarasem, spusesem sau semnasem.” „Aceasta”, a deplâns el, „este starea a mii de oameni și, până acum, eu personal nu am văzut nici măcar un canal eficient care să lucreze pentru a-i ajuta.” În mijlocul acestei realități dure, Arhiepiscopul Kulbokas a asigurat, încă o dată, că încredințează „situația acestor mii și mii de prizonieri – care sunt fără speranță – rugăciunilor tuturor”. „Pentru că numai Domnul Dumnezeu Atotputernic”, a continuat el, „poate aduce speranță împotriva oricărei speranțe, așa cum a subliniat și Sfântul Părinte în bula de convocare a Jubileului”, care subliniază importanța rugăciunii, „deoarece există cu adevărat situații care, din perspectivă umană, nu au ieșire”.
La sfârșitul acestui al treilea an de război total, Nunțiul a subliniat evenimentele-cheie, începând cu eliberarea a doi preoți greco-catolici, pr. Ivan Levytskyi și pr. Bohdan Heleta, pe 28 iunie anul trecut. Faptul de a fi putut să îi îmbrățișeze pe cei doi preoți redemptoriști care au fost în închisoare timp de peste un an și jumătate în mijlocul unor mari dificultăți, a spus el, a fost o mare bucurie. „În plus, a fost înălțător să fiu martor la credința lor, care le-a permis – în ciuda numeroaselor greutăți pe care le-au suferit în timpul detenției – să continue să ofere jertfele lor în uniune cu jertfa lui Isus.” Un alt moment foarte semnificativ și plin de bucurie, a amintit Arhiepiscopul Kulbokas, a fost vizita secretarului de stat al Vaticanului, Cardinalul Pietro Parolin, în Ucraina în iulie anul trecut. A spus că rugăciunea a fost în centrul vizitei. „Receptarea prezenței Sfântului Scaun, a secretariatului de stat și a Sfântului Părinte însuși – prin intermediul secretarului de stat – a fost profund semnificativă, chiar și fizic, aici, în Ucraina.”
Un alt moment deosebit de plin de bucurie, și-a amintit el, s-a petrecut cu doar câteva săptămâni în urmă, pe 1 februarie, când un grup de aproximativ 200 de tineri catolici ucraineni au avut o întâlnire online prin legătură video cu Sfântul Părinte. „Întrucât Anul Jubiliar este dedicat speranței, pentru acești tineri”, a declarat Nunțiul, „a fost, de asemenea, un puternic semn de speranță”. Nunțiul Apostolic a amintit provocările de la capitolul sănătate ale Sfântului Părinte în aceste zile, adăugând că, așa cum nu era de așteptat, acest lucru, chiar și cu războiul din țară, a fost în mijlocul titlurilor principale. „În aceste zile, am primit multe mesaje de solidaritate nu numai de la catolici sau Episcopi, ci și de la lideri ai altor Biserici și de la biroul președintelui Ucrainei, exprimându-și îngrijorarea sinceră pentru sănătatea Sfântului Părinte. Acest lucru a fost surprinzător chiar și pentru mine”, a reflectat el, „deoarece războiul ocupă atât de evident mintea și spațiul tuturor. Cu toate acestea, a fost emoționant să văd cum sănătatea Papei atinge, de asemenea, inimile oficialilor de stat și ale păstorilor de diferite confesiuni.” Aceasta, a subliniat el, evidențiază modul în care peisajul informațional din Ucraina diferă de cel din alte țări.
Pentru multe instituții media internaționale, în special laice, a observat Arhiepiscopul, războiul a devenit, cel puțin în parte, ceva de rutină. „Dar când ești aici”, a explicat el, „înțelegi că numărul victimelor nu scade. Decesele de pe front sunt în creștere – mai multe în 2023 decât în primul an de război, iar anul trecut mai multe decât în 2023. Numărul deceselor în rândul civililor, după cum confirmă rapoartele Organizației Națiunilor Unite, a crescut, de asemenea, și continuă să crească.” Chiar și acolo unde se află el la Kiev, a observat prelatul, mass-media internațională acoperă doar cele mai masive atacuri cu rachete, care au loc poate o dată pe lună. „Dar dacă cineva m-ar întreba când a fost ultima noapte fără un atac cu dronă la Kiev, nu mi-aș aminti. Și dacă vorbim despre Harkov sau Herson, aceste orașe suferă, de asemenea, focuri de artilerie, ceea ce face ca bombardamentele să fie mult mai frecvente și mai intense decât în Kiev.”
Ultimul moment-cheie menționat a fost demonstrația de pace de la Kiev a Mișcării Europene de Acțiune Nonviolentă din iulie. Intenția mișcării, a amintit el, este de a mobiliza societățile înainte de izbucnirea războaielor. A menționat că se intenționează să se repete acest proiect și în acest an, aplaudând eforturile lor de a consolida mobilizarea societății civile „astfel încât problema războiului și a păcii să nu fie lăsată doar în mâinile politicienilor”, „ci toți sunt invitați să se gândească serios la ceea ce pot face în propriul rol”. Acest război, a spus Arhiepiscopul Kulbokas înainte de a-și încheia remarcile, pune la încercare întreaga umanitate. Pe multe fronturi este nevoie de acțiune pentru a împinge guvernele și organizațiile internaționale să restabilească pacea și, prin urmare, a invitat el, „noi toți trebuie să creștem spiritual și să mărturisim speranța…”