Primele celebrări ale Triduum-ului Pascal în Domul Sf. Gheorghe

18.04.2025, Timișoara (Catholica) - Cu Sfânta Liturghie celebrată în Joia Mare, seara, adică Sfânta Liturghie în amintirea Cinei Domnului, începe Triduum-ul Pascal, mai precis cele Trei Zile Sfinte (în limba latină: Triduum Sacrum), care se încheie cu Vespera Duminicii Învierii, Triduum care este considerat o unică celebrare a Misterului Pascal. În aceste zile Biserica celebrează misterele centrale ale mântuirii noastre: pătimirea, moartea și Învierea Domnului nostru Isus Cristos, așa cum sunt descrise în Evangheliile canonice.
Ritualul spălării picioarelor în Domul Sf. Gheorghe
În Domul Sf. Gheorghe, Catedrala romano-catolică din Timișoara, Sfânta Liturghie în amintirea Cinei celei de Taină a fost celebrată de Excelența Sa Iosif Csaba Pál, Episcop diecezan la ora 18.00. În cadrul acestei Sfinte Liturghii, amintindu-ne de porunca iubirii aproapelui, poruncă primită de la Isus Cristos, Episcopul diecezan a spălat picioarele a doisprezece persoane, ca semn al iubirii și umilinței. Printre cele 12 persoane s-au numărat candidați la diaconatul permanent și acoliți și patru responsabili ai asociațiilor caritative active în Dieceza de Timișoara: Herbert Grün, director executiv al Federației Caritas din Dieceza de Timișoara, Fekete-Nagy Vasile, președintele Serviciul de Ajutor Maltez, filiala Timișoara, Eduard Dobre, director al Asociației Kolping România și dr. Victoria Roșoagă, președinte al Asociației Medicilor Catolici, filiala Reșița.
Amintind de instituirea Preasfintei Euharistii de către Isus în acea ultimă cină împreună cu discipolii Săi, în omilia rostită în limbile română, maghiară și germană, Mons. Johann Dirschl, Vicar general, a menționat: „Gestul lui Isus de a spăla picioarele discipolilor ne arată nouă semnificația Euharistiei pe care o celebrăm. Înțeleasă în lumina gestului spălării picioarelor, Euharistia este un loc de refacere pentru oamenii aflați pe drum. Viața unui creștin în lume este un drum lung, greu. Isus ne-a oferit Euharistia ca loc în care ne putem reface în trup și suflet pentru drumul care se află încă înaintea noastră. În Euharistie întotdeauna primim putere pentru a continua călătoria noastră către Dumnezeu.” La sfârșitul rugăciunii de după Sf. Împărtășanie, Preasfântul Sacrament a fost dus în procesiune și așezat în tabernacolul din altarul lateral având ca icoană tematică „Cina cea de Taină”, unde credincioșii s-au putut ruga în continuare până mai târziu.
Ca ultim moment al acestei Sf. Liturghii a avut loc ritualul spolierii (dezvelirii) altarelor, în cadrul căruia Episcopul diecezan a îndepărtat de pe altarul principal, dar și de pe cele laterale lumânările și fețele de altar, ca simbol al abandonului și al tristeții, pe care Isus le-a trăit în timpul Patimilor.
Celebrarea pătimirii și morții Domnului nostru Isus Cristos
„Curățați aluatul cel vechi ca să fiți o frământătură nouă, așa cum sunteți, fără aluat, pentru că Paștele nostru, Cristos, a fost jertfit! Să sărbătorim, așadar, nu cu aluatul cel vechi, nici cu aluatul răutății și al nelegiuirii, ci cu azimele sincerității și ale adevărului”, scrie Sf. apostol Paul în prima sa epistolă către corinteni (1Corinteni 5,7). „Paștele nostru, Cristos, a fost jertfit”, această jertfă supremă, moartea lui Isus pe cruce este comemorată de Biserică în cadrul celebrării din Vinerea Sfântă.
În Domul Sf. Gheorghe celebrarea pătimirii și morții Domnului nostru Isus Cristos a fost oficiată în data de 18 aprilie a.c., la ora 15.00 de către Excelența Sa Iosif Csaba Pál, Episcop diecezan. Au concelebrat pr. Nikola Lauš, canonic, director al Cancelariei episcopale și pr. Dominiyan Francis, părinte misionar, care acordă îngrijire pastorală pentru credincioșii romano-catolici din Sri Lanka, care lucrează în oraș. Partea muzicală a Sfintei Liturghii a fost susținută de Corul „Exultate” condus de Róbert Bajkai-Fábián, organistul Domului, și corul ecumenic de tineret „Harmonia Christi” condus de prof. Iustin Călin.
Celebrarea din Vinerea Mare constă din trei părți: Liturgia Cuvântului, Adorarea Sf. Cruci și Ritualul Împărtășaniei. La începutul celebrării Episcopul diecezan și asistența au mers în tăcere la altar, unde Păstorul Diecezei s-a prosternat cu fața la pământ. Patimile Domnului au fost intonate după Sf. Evanghelist Ioan. Liturghia Cuvântului s-a încheiat cu Rugăciunea Universală. În omilia sa rostită în limbile română, maghiară și germană Episcopul Diecezei a transmis: „Isus a dus pe cruce toate suferințele noastre. Fiecare suferință a noastră, dacă o unim cu patimile lui Isus, are o valoare, are un sens. În mod special ne atinge, în ce fel își trăiește Isus suferința, fiind atent la cei din jurul Lui: la discipolii Săi, la mama Sa, la răufăcătorul răstignit la dreapta Lui. Isus își trăiește misiunea până la capăt.”
La adorarea Sf. Cruci au participat toți credincioșii, care prin îngenunchiere au venerat crucifixul expus, totodată simbolul Anului Sfânt Jubiliar. În final, Preasfântul Sacrament a fost așezat pe altarul lateral având ca pictură-icoană principală Răstignirea lui Isus, deasupra Sf. Mormânt, unde credincioșii s-au rugat și au vegheat în tăcere. (Biroul de presă al Episcopiei de Timișoara)