Participanții la Jubileul Adolescenților a parcurs „Via Lucis”

25.04.2025, Vatican (Catholica) - „Dragi adolescenți, haideți să trăim bucuria Jubileului vostru retrăind câteva dintre etapele Via Lucis: călătoria lui Cristos cel Înviat împreună cu discipolii Săi. Viața noastră este plină de bucurii și necazuri, de întrebări și interogații, dar și de așteptări și speranțe”. Cu aceste cuvinte, Arhiepiscopul Rino Fisichella, pro-prefect al Dicasterului pentru Evanghelizare, le-a urat bun venit zecilor de mii de adolescenți care au sosit la Roma pentru Jubileul lor. Vineri, la ora 18:00, toți s-au adunat pe treptele bisericii Sfinții Petru și Paul din sudul Romei pentru a trăi primul eveniment al jubileului lor: Via Lucis, o inițiativă de rugăciune inițiată în 1988 de către salesieni, care se inspiră din „Via Crucis”, sau stațiunile Căii Crucii, dar se concentrează asupra Învierii.
Cântece, rugăciuni, meditații
După ce s-au deplasat în Bazilica San Pietro pentru a-l omagia pe Papa Francisc, adolescenții au mers spre sudul Romei. Au fluturat steaguri, au cântat împreună cu corul Diecezei de Roma și mai ales s-au rugat în acest moment special din viața Bisericii universale. O trupă de teatru pentru adolescenți a citit pasaje din cele șapte stațiuni ale Via Lucis și meditații preluate din Evanghelie și Faptele Apostolilor. Pe fundal muzical, icoana Fecioarei a fost intronizată și s-a cântat cântecul de neuitat al Zilei Mondiale a Tineretului din 2000 – Isuse, Tu ești viața mea. „Via Lucis, inspirându-se din etapele Căii Crucii din Postul Mare, reconstituie întâlnirile lui Isus cel înviat cu martorii oculari ai Învierii, din ziua de Paști până la Rusalii”, a explicat pr. Massimo Tellan, parohul roman care a organizat momentul de rugăciune.
Trăirea durerii cu speranță
Lumânarea pascală a fost prezentă lângă sicriul Papei miercurea, când acesta a fost depus în Bazilica San Pietro, și a fost prezentă și pentru Via Lucis, unde șapte torțe au fost aprinse din flacăra ei. „Pentru noi, credincioșii, o înmormântare este o însoțire spre casa Tatălui”, a continuat să explice pr. Massimo, „iar a putea să ne rugăm din această perspectivă îi ajută pe adolescenți să vadă acest moment de tranziție și durere în lumina Speranței care nu dezamăgește, care este Cristos însuși”.