Liturghie cu Recviem de la Catedrala „Sf. Iosif”, în ziua funeraliilor papale

27.04.2025, București (Catholica) - Sâmbătă, 26 aprilie 2025, în ziua funeraliilor Papei Francisc, la Catedrala „Sf. Iosif” s-a celebrat o Sfântă Liturghie cu Recviem pentru sufletul Suveranului Pontif. Sfânta Liturghie a fost prezidată de Excelența Sa, Mons. Giampiero Gloder, Nunțiu Apostolic în România și Republica Moldova; au concelebrat ÎPS Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit emerit; PS Cornel Damian, Episcop auxiliar de București; PS Mihai Frățilă, Episcop greco-catolic de București; ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București, fiind prezent la Vatican, la Sfânta Liturghie a funeraliilor Papei Francisc. Au participat numeroși credincioși și persoane consacrate, celebrarea fiind transmisă live de Angelus TV și documentată de mai mulți reprezentanți mass-media.
„Nu este ușor să rezumi în doar câteva cuvinte figura și ministerul Sanctității Sale Papa Francisc”, și-a început predica Mons. Giampiero Gloder. „Credință, apropiere, milostivire” sunt cuvintele-cheie pe care Nunțiul Apostolic în România le-a ales pentru a reprezenta slujirea Papei Francisc. „În acești 12 ani de pontificat ai Sfântului Părinte, cu toții am putut citi în privirea lui, în cuvintele lui, în gesturile lui, o rază a milostivirii lui Dumnezeu. Papa Francisc ne-a arătat ce este dragostea lui Dumnezeu, o iubire concretă, capabilă să vindece rănile trupului și ale spiritului, capabilă să dea speranță chiar și în situațiile cele mai dificile, capabilă de a ne face să trăim bunătatea paternă a lui Dumnezeu, care este asemenea tatălui din pilda fiului risipitor”.
„A fost un păstor între oameni, mereu disponibil să se întâlnească, să asculte și să dialogheze, un păstor care a vrut să vorbească turmei sale până în ultimul moment al vieții. Chiar și având probleme de deplasare, chiar și aflat în dificultatea de a se exprima din cauza stării sale de sănătate, Papa Francisc a dorit să anunțe vestea cea bună a Evangheliei, potrivit poruncii lui Isus”. Mons. Giampiero Gloder a mai amintit că în vizitele sale apostolice, Papa Francisc nu a vizitat doar țările majoritar catolice, ci și țările în care se află doar mici comunități creștine, fără deosebire, în mod special pe cele care sunt considerate periferia lumii. „În toate a găsit primire, stimă și respect. A fost ca Isus, Păstorul cel bun, care a mers pe drumurile Țării Sfinte, întâlnind orice tip de persoană, în special pe cei săraci, pe cei marginalizați, pe cei lăsați deoparte”.
După slujba Recviemului, în semn de comuniune, PS Mihai Frățilă a oficiat și după ritul Bisericii Române Unite rugăciunile pentru cei răposați. Pr. Daniel Bulai, Vicar episcopal pentru activitatea pastorală, a anunțat că Excelența Sa, Nunțiul Apostolic, a adus în Catedrală două cărți de condoleanțe, care rămân în Catedrală pe altarele laterale până în seara zilei de duminică, 27 aprilie, pentru a scrie un gând în memoria Papei Francisc, urmând ca ele să fie păstrate apoi la Nunțiatura Apostolică. La finalul celebrării, ÎPS Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit emerit, a vorbit despre apropierea pe care Papa Francisc ne-a dovedit-o tuturor celor din România. „A avut o apropiere deosebită față de noi, mai ales prin vizita pe care a făcut-o, o vizită de care ne amintim, cred cu toții. O dovadă de maximă apropiere, față de provinciile românești: Muntenia, Moldova, Transilvania.” ÎPS Ioan Robu a subliniat că acea vizită a șters rănile de acum 20 de ani, când nu a fost posibil ca Papa Ioan Paul al II-lea nu a putut vizita acele locuri, și importanța beatificării celor șapte Episcopi martiri greco-catolici, la Blaj.
„Acolo, într-adevăr, a vibrat fiecare semn de care spunea Nunțiul astăzi – de credință, de apropiere și de milostivire. Au fost onorați niște Episcopi pentru că au rezistat până la sfârșit. M-am gândit și la alții, care erau reprezentați acolo – cei pe care nu i-a pomenit nimeni, și care totuși au murit ca martiri ai credinței, în țara noastră. Și Papa i-a onorat acolo pe toți, prin slujba pe care a făcut-o, prin învățătura pe care ne-a dat-o tuturor. Îi suntem recunoscători pentru acest fapt – care va rămâne în istorie, nu numai prin amintirea martirilor, ci prin amintirea acestui Suveran Pontif, care a voit să dea un semn în toată lumea că aici credința a fost cinstită cu adevărat, până la urmă.” Arhiepiscopul emerit a vorbit și despre momentul când Papa Francisc a celebrat Sfânta Liturghie în Catedrala Sf. Iosif. „Nu se văd, dar urmele lui sunt aici. Nu se văd pașii lui, dar am simțit atunci și nu numai atunci apropierea sa de noi, de Biserica noastră și de poporul nostru. A fost o bucurie pentru noi toți că a celebrat Sfânta Liturghie și vor rămâne în amintirea noastră acele momente, pentru că au fost momente de har, în care Dumnezeu ne-a dat aceste semne, de credință profundă, de maximă apropiere și de milostivire.”
Tot ÎPS Ioan Robu a celebrat și Sfânta Liturghie cu Prohod din seara zilei în care a trecut la Domnul Papa Francisc (21 aprilie, Lunea Paștelui) urmată de o veghe de rugăciune la care a participat și ÎPS Aurel Percă, sosit atunci direct de la hramul Capelei Sf. Conrad de la Techirghiol, programat pentru acea zi. După încheierea Sfintei Liturghii, cei prezenți au putut rămâne în continuare în Catedrală și în curte, pentru a urmări transmisiunea live Angelus TV de la funeraliile Papei Francisc de la Vatican, urmate de o ediție specială Angelus TV în memoria celui care a fost Păstor al Bisericii Universale.