Doi preoți „aleși” Episcopi catolici în China după moartea Papei Francisc

02.05.2025, Roma (Catholica) - În timp ce Biserica Catolică traversează o perioadă de interregnum, autoritățile chineze au luat măsuri pentru a afirma autonomia Bisericii din China față de Roma, „alegând” în mod unilateral doi Episcopi – inclusiv într-o Dieceză condusă deja de un Episcop numit de Vatican. Pe 28 aprilie, pr. Wu Jianlin, Vicar general al Shanghaiului, a fost ales ca noul Episcop auxiliar de către o adunare de preoți locali. A doua zi, pr. Li Jianlin a fost „ales” Episcop al Diecezei de Xinxiang. Până joi după-amiază nu au existat informații că vreunul dintre preoți ar fi fost instalat în funcția de Episcop.
Ambele numiri au avut loc în timpul numit sede vacante – perioada în care Scaunul Apostolic este vacant după moartea Papei Francisc, survenită la 21 aprilie -, perioadă în care Sfântul Scaun nu poate ratifica numirile episcopale. Conclavul pentru alegerea următorului Papă este programat să înceapă la 7 mai. Aceste numiri din China vor reprezenta o provocare diplomatică timpurie pentru noul Papă. Numirea din Xinxiang este deosebit de controversată. Vaticanul îl recunoaște deja pe Episcopul Joseph Zhang Weizhu ca Episcop legitim al Diecezei. Numit în secret de Papa Ioan Paul al II-lea în 1991, Zhang a petrecut zeci de ani slujind fără aprobarea statului și a fost arestat de mai multe ori. A fost reținut cel mai recent în 2021, în timp ce se recupera după o operație de cancer, și rămâne în arest fără proces, potrivit unui raport din 2024 al Institutului Hudson.
Pr. Li Jianlin, Episcopul ales al Diecezei în ochii Beijingului, are un trecut de aliniere la Partidul Comunist. În 2018, el a cosemnat o directivă care interzicea minorilor să participe la Liturghie în provincia Henan. Numirea sa este considerată de observatori ca o provocare deschisă la adresa autorității Vaticanului, mai ales având în vedere prezența unui Episcop în funcție, deja numit de Roma. Această mișcare subliniază relația fragilă și adesea opacă dintre Vatican și Beijing. Un acord provizoriu din 2018 între cele două părți, reînnoit cel mai recent în octombrie 2024, are scopul de a reglementa numirea Episcopilor în China printr-un proces comun.
Deși termenii acordului nu au fost niciodată făcuți public, Asia News a raportat că, chiar și în cadrul acordului dintre Vatican și China, Beijingul prezenta de obicei Vaticanului un singur candidat ales de adunările clerului afiliat Asociației Catolice Patriotice Chineze, pe care Papa îl putea apoi aproba sau nu. În ultimii ani, oficialii Vaticanului au recunoscut că Beijingul a încălcat acordul în multiple ocazii. Episcopul Shen Bin, instalat de autoritățile chineze la Shanghai în 2023 fără aprobarea Vaticanului, a fost recunoscut ulterior de Papa Francisc „pentru binele Diecezei” – o concesie care a stârnit controverse. Numirea lui Wu în această săptămână ca auxiliar al lui Shen pare să consolideze puterea lui Shen în Shanghai.
Vaticanul a fost criticat în timpul pontificatului Papei Francisc pentru ceea ce unii consideră a fi o reacție timidă la încălcările drepturilor omului din China, inclusiv închiderea musulmanilor uiguri și a activistului catolic pro-democrație Jimmy Lai în Hong Kong. Grupurile pentru drepturile omului au documentat, de asemenea, persecuția continuă asupra clerului catolic clandestin, șapte Episcopi fiind în prezent deținuți fără proces. La 1 mai, au intrat în vigoare noi restricții impuse de Frontul Unit al Chinei, care interzic clerului străin să prezideze activități religioase pentru chinezi fără invitația guvernului chinez, limitând sever activitatea misionară străină în țară. Între timp, instituțiile catolice sancționate de stat din China au acordat puțină atenție morții Papei Francisc.
Asociația Catolică Patriotică a menționat acest lucru în treacăt pe site-ul său web, în timp ce o mai mare importanță a fost acordată celei de-a 76-a aniversări a victoriei comuniste la Nanjing. Pe 23 aprilie, catolicii din Nanjing s-au adunat pentru a-i onora pe soldații Armatei Populare de Eliberare căzuți la datorie, fără a se face vreo mențiune despre defunctul Pontif la eveniment, potrivit blogului Bitter Winter. Pe măsură ce se apropie Conclavul, modul în care noul Papă va gestiona relația dificilă cu Beijingul – și va răspunde la numirile episcopale făcute fără aprobarea Romei – va defini probabil următoarea fază a diplomației Vaticanului cu China.