Papa Leon al XIV-lea către Cardinali despre alegerea numelui său

10.05.2025, Vatican (Catholica) - În primul său discurs oficial adresat Colegiului Cardinalilor după alegerea sa, Papa Leon al XIV-lea a dezvăluit inspirația din spatele numelui pe care și l-a ales – unul care, în propriile sale cuvinte, face ecou angajamentului constant al Bisericii față de demnitatea umană și justiția socială. „Papa Leon al XIII-lea, prin istorica enciclică Rerum novarum, a abordat problema socială în contextul primei mari revoluții industriale”, a amintit el. „Astăzi, Biserica oferă tuturor comoara sa de învățătură socială ca răspuns la o altă revoluție industrială și la evoluțiile inteligenței artificiale.” Un nume, așadar, nu doar înrădăcinat în tradiție, ci și unul care privește cu fermitate înainte, la provocările unei lumi în schimbare rapidă și la chemarea perenă de a-i proteja pe cei mai vulnerabili din cadrul acesteia.
Adresându-se sâmbătă Cardinalilor, pe care i-a numit „cei mai apropiați colaboratori ai Papei”, Papa Leon al XIV-lea a rostit primul său discurs oficial în calitate de Succesor al lui Petru, exprimându-și recunoștința sinceră și conștiința imensei responsabilități care îi este acum încredințată. „Acest jug”, a spus el, „este în mod clar mult peste puterile mele – așa cum ar fi pentru oricine”. Papa Leon a remarcat că zilele care au precedat alegerea sa au fost marcate de doliu, Biserica luându-și rămas bun de la Papa Francisc. Recunoscând greutatea emoțională a acestei despărțiri, Sfântul Părinte a descris moartea iubitului Papă Francisc și Conclavul care a urmat drept „un eveniment pascal”, învăluit în lumina Învierii. Noul Episcop al Romei a adus un omagiu predecesorului său, amintind de simplitatea Papei Francisc, de dedicarea sa radicală pentru slujire și de întoarcerea sa tăcută la Casa Tatălui. „Să prețuim această moștenire prețioasă și să ne reluăm călătoria”, a spus el, „animați de aceeași speranță care vine din credință”.
Sfântul Părinte le-a amintit celor adunați de prezența liniștită, dar puternică a lui Cristos cel Înviat – „nu în zgomotul tunetului și al cutremurului”, ci în „sunetul de liniște adâncă”. În această liniște, a spus el, îl întâlnim pe Dumnezeu în modul cel mai intim și această întâlnire este cea care trebuie să ghideze Biserica în misiunea ei de astăzi. Papa Leon a continuat să vorbească despre Biserică atât ca „pântece”, cât și ca „turmă”, deopotrivă „câmp” și „templu” și a lăudat unitatea de care au dat dovadă credincioșii în zilele de doliu, fapt care „revelează adevărata măreție a Bisericii”. Privind spre viitor, Papa Leon al XIV-lea a reiterat calea pusă în mișcare de Conciliul Vatican II, o cale reînnoită și reinterpretată sub Papa Francisc. A evidențiat teme-cheie din exortația apostolică Evangelii gaudium a Papei Francisc: primatul lui Cristos, sinodalitatea, sensus fidei („simțul” supranatural al credincioșilor), pietatea populară, grija pentru săraci și angajamentul curajos față de lume. „Acestea sunt principii evanghelice prin care fața milostivă a Tatălui a fost revelată și continuă să fie revelată în Fiul făcut om”, a spus Papa Leon.
În încheierea discursului său, Papa Leon al XIV-lea i-a chemat pe frații săi Cardinali și Biserica în general să continue pe această cale cu „rugăciune și angajament”. La final, l-a citat pe Sfântul Papă Paul al VI-lea, în zorii pontificatului său, rugându-se ca „o mare flacără de credință și de iubire” să se răspândească din nou în lume, luminând calea tuturor oamenilor de bunăvoință.