Papa Leon al XIV-lea către catolicii orientali: Biserica are nevoie de voi

14.05.2025, Vatican (Catholica) - Papa Leon al XIV-lea i-a întâmpinat pe catolicii orientali în Vatican cu salutul tradițional de Paște: „Cristos a înviat! A înviat cu adevărat!” Adresându-se credincioșilor din cele 23 de Biserici sui iuris în deplină comuniune cu Roma, Sfântul Părinte a spus: „Sunteți prețioși în ochii lui Dumnezeu” și și-a exprimat bucuria de a putea dedica credincioșilor orientali una dintre primele întâlniri ale pontificatului său.
„Privind la voi”, a spus el, „mă gândesc la diversitatea originilor voastre, la istoria voastră glorioasă și la suferințele amare pe care multe dintre comunitățile voastre le-au îndurat sau continuă să le îndure”. În același timp, a reafirmat „convingerea Papei Francisc că Bisericile Orientale trebuie «prețuite și stimate pentru tradițiile spirituale și sapiențiale unice pe care le conservă și pentru tot ceea ce au să ne spună despre viața creștină, sinodalitate și liturgie»”. Reamintind învățăturile Papilor anteriori, inclusiv Leon al XIII-lea și Sfântul Ioan Paul al II-lea, Papa Leon al XIV-lea a subliniat importanța tradițiilor orientale, în special liturgice.
Sfântul Părinte și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea pentru faptul că „mulți dintre frații și surorile noastre din Orient” au fost exilați din țările lor natale „și riscă să își piardă nu numai pământurile natale”, ci și identitatea religioasă. Papa Leon a insistat asupra importanței păstrării riturilor orientale și a cerut Dicasterului pentru Bisericile Orientale „să contribuie la definirea principiilor, normelor și liniilor directoare” pentru a-i ajuta pe Episcopii latini să îi sprijine pe catolicii orientali din diaspora să își păstreze patrimoniul.
Biserica are nevoie de Răsărit
„Biserica are nevoie de voi!” a spus Papa Leon. „Contribuția pe care Orientul creștin ne-o poate oferi astăzi este imensă”, a continuat el, indicând spre nevoia de a recupera sensul misterului exprimat în liturgiile orientale; importanța redescoperirii sensului primatului lui Dumnezeu și al mistagogiei; și nevoia de „penitență, post și plâns pentru propriile păcate și pentru cele ale întregii umanități”. „Este vital, așadar, să vă păstrați tradițiile fără să le atenuați”, a spus el. În continuare, Sfântul Părinte a subliniat valoarea „medicinală” a tradițiilor orientale de spiritualitate care combină „drama suferinței umane cu uimirea față de milostivirea lui Dumnezeu”. „Cine mai bine decât voi”, a întrebat el, „poate cânta un cântec al speranței chiar și în mijlocul abisului violenței?”
Reluând recunoașterea de către Papa Francisc a comunităților estice drept „Biserici martire”, Papa Leon a deplâns violența care continuă să afecteze regiuni atât de diverse precum Țara Sfântă, Ucraina, Orientul Mijlociu, Tigray și Caucaz. „Ridicându-se din această oroare, din măcelul atâtor tineri, care ar trebui să provoace indignare pentru că viețile sunt sacrificate în numele cuceririi militare, răsună un apel” pentru pace. Un apel, a spus el, „nu atât al Papei, ci al lui Cristos Însuși, care repetă: «Pacea fie cu voi!»” „Să ne rugăm pentru această pace”, a spus Papa, „care înseamnă reconciliere, iertare și curajul de a întoarce pagina și de a începe din nou”.
Angajamentul față de pace
Papa Leon al XIV-lea și-a exprimat cu fermitate angajamentul „de a depune toate eforturile pentru ca pacea să prevaleze”, reafirmând dorința Sfântului Scaun de a face tot posibilul „pentru a ajuta la reunirea dușmanilor, față în față, pentru a vorbi unii cu alții”, în dialog, „astfel încât popoarele de pretutindeni să găsească speranța și să recupereze … demnitatea păcii”. Adresându-se direct popoarelor lumii și liderilor lor, Pontiful a făcut un apel sincer: „Să ne întâlnim, să vorbim, să negociem!” A insistat că „războiul nu este niciodată inevitabil” și a făcut apel la reducerea la tăcere a armelor, „care nu rezolvă problemele, ci doar le sporesc”. A continuat mulțumindu-i lui Dumnezeu pentru toți cei care „sădesc pacea”, exprimându-și totodată recunoștința pentru acei creștini, „care, mai ales în Orientul Mijlociu, perseverează și rămân în patrie, rezistând tentației de a o abandona”.
Sfântul Părinte a afirmat necesitatea ca creștinilor din est să li se ofere „posibilitatea, și nu doar în cuvinte, de a rămâne în țările lor natale, cu toate drepturile necesare pentru o existență sigură”. Amintind încă o dată că „Isus, Fiul dreptății, a răsărit” pe meleagurile lor, le-a mulțumit creștinilor orientali „pentru că sunt «lumini în lume»” și i-a încurajat „să se remarce prin credința, speranța și caritatea voastră”. A făcut apel la păstorii Bisericilor Orientale să promoveze „comunitatea cu integritate”, astfel încât comunitățile lor să fie „locuri de fraternitate și coresponsabilitate”. „Astăzi mai mult ca oricând”, a conchis Papa Leon al XIV-lea, „splendoarea Orientului creștin cere libertate față de toate atașamentele lumești și față de orice tendință contrară comuniunii, pentru a rămâne credincioși în ascultare și în mărturia evanghelică”.