Trei Episcopi la ora de rugăciune a preoților din capitală, la parohia Preasfânta Inimă a lui Isus

12.06.2025, București (Catholica) - Miercuri, 11 iunie, cu începere de la ora 11.00, un număr de aproximativ 40 de preoți care activează în parohiile din capitală și împrejurimi, s-au adunat, la invitația pr. Francisc Doboș, parohul parohiei Parohia Preasfânta Inimă a lui Isus (Sacré-Coeur – „biserica franceză”) din București, pentru ora de rugăciune lunară, care îi adună pe păstorii sufletești pentru întâlnirea cu Bunul Păstor în diferite momente de rugăciune și reflecție, precum și pentru un timp de comuniune și prietenie sacerdotală, atât de necesară pentru viața preoțească.
Această biserică este deosebit de importantă pentru viața de credință a Arhidiecezei de București, deoarece aici a activat mai mulți ani Fericitul Vladimir Ghika, marele păstor sufletesc, martirizat pentru credință la 16 mai 1954, în închisoarea Jilava, de către regimul comunist. Trebuie amintit și faptul că anul 2025 este un An Jubiliar Sfânt, în care întreaga Biserică este chemată să devină pelerină a speranței, iar la această inițiativă a Bisericii Catolice participă și Biserica locală cu evenimente ecleziale jubiliare. La ora de rugăciune de la „biserica franceză” au participat și Păstorul Arhidiecezei, ÎPS Aurel Percă, ÎPS Ioan Robu, Arhiepiscop emerit de București, precum și PS Cornel Damian, Episcop auxiliar de București. Prezența Episcopilor a completat bucuria celor prezenți și a subliniat mai bine unitatea pastorală a Bisericii locale, care se construiește tocmai prin persoana Episcopului și a slujitorilor sacri uniți cu el.
Ora de rugăciune a debutat cu un moment de meditație, propus de pr. Francisc Doboș, parohul comunității gazdă. La acest moment de meditație a fost prezentată cinstea de care se bucură cultul Preasfintei Inimi a lui Isus, fiind subliniate diferite documente magisteriale dedicate acesteia. Un accent deosebit a fost pus pe evidențierea ultimei scrisori enciclice a Papei Francisc, „Dilexit nos”, o adevărată călătorie culturală și spirituală în înțelegerea corectă a spiritualității Preasfintei Inimi a lui Isus astăzi, dar și a propriei noastre inimi, rănită de păcat și de provocările lumii în care trăim. Textul acestei enciclice devine un adevărat catehism dedicat Preasfintei Inimi a lui Isus, bogat în trimiteri patristice, magisteriale și referințe din spiritualitate.
În continuarea orei de rugăciune, a avut loc un moment de Adorație euharistică, deschis prin consfințirea la Preasfânta Inimă a lui Isus, izvor nesecat de binecuvântare și pace pentru toți cei care o caută în simplitate și sinceritate. În continuare a urmat un moment de tăcere, în care fiecare și-a prezentat gândurile sale înaintea Domnului. Păstorii sufletești s-au rugat Ora Medie a Breviarului – rugăciunea oficială a Bisericii. Clipele de Adorație euharistică au continuat cu rugăciunea compusă de Papa Leon al XIV-lea în cinstea Preasfintei Inimi a Mântuitorului. Cântarea Litaniei Preasfintei Inimi a lui Isus a reprezentat un alt moment important al adorației euharistice, cu atât mai mult cu cât luna iunie este dedicată, în mod deosebit, tocmai cinstirii acestei Inimi.
La sfârșitul orei de rugăciune a preoților, Păstorul Arhidiecezei de București, ÎPS Aurel Percă, i-a salutat pe cei prezenți și și-a exprimat bucuria pentru această întâlnire, organizată la început de sezon estival, dar mereu necesară pentru viața preoțească. Luna iunie este și luna în care majoritatea preoților au primit darul slujirii preoțești. În acest sens, este demnă de amintit și bucuria celor trei preoți ai Arhidiecezei care, la data de 24 iunie, vor aniversa Jubileul de aur al hirotonirii sacerdotale, primită la Iași, la 24 iunie 1975: pr. Francisc Șerban, pr. Francisc Trefaș și pr. Martin Cabalaș. Acești slujitori ai altarului, de 50 de ani lucrează în Arhidieceza de București cu dăruire și iubire, fiind exemplu de fidelitate și angajare continuă în viața Bisericii. Întreaga întâlnire s-a încheiat cu un moment de bucurie și fraternitate sacerdotală în casa parohială, într-o atmosferă de familie, caldă și de apropiere sufletească. (Pr. Andrei Dumitrescu pentru ARCB.ro)