Moscova se teme că Papa i-ar putea ajuta pe ortodocşii schismatic să se unească
21.06.2001, Kiev (ZENIT) - Apropiata călătorie a Papei Ioan Paul al II-lea în Ucraina ar putea ajuta cele două Biserici Ortodoxe schismatice să se unească, Biserici care acţionează în vederea creerii unei Biserici naţionale. Schismaticii îl acuză pe Patriarhul moscovit Alexei al II-lea de colaborare cu comuniştii. Crearea unei Biserici naţionale ar putea duce la alte „treceri” din Biserica Ortodoxă Ucraineană fidelă Patriarhiei Moscovei.
Acest lucru explică în parte opoziţia Moscovei faţă vizita papală. În schimb, Biserica Ortodoxă Ucrainiană – Patriarhia de Kiev şi Biserica Ortodoxă Ucraineană Autocefală, salută vizita papală. Papa nu merge însă în Ucraina pentru a provoca disensiuni. Călătoria sa de cinci zile, care începe sâmbătă, are ca scop întărirea în credinţă a catolicilor ucraineni şi promovarea dialogului ecumenic. Dar tensiunile inter-ortodoxe ar putea face dificilă călătoria.
„Aceste tensiuni constituie un mare obstacol în dialogul ecumenic”, a declarat pentru Radio Vatican Nunţiul Apostolic în Ucraina, Arhiepiscopul Nikola Eterovici. El s-a referit la schismele ortodoxe şi la relaţiile cu Moscova. „Este necesar ca Ortodoxia şă îşi recâştige unitatea ei pierdută”, a spus el. „Oricum, aceasta depinde doar de ortodocşi. Ei trebuie să îşi refacă unitatea ţinând seama de normele existente între Bisericile Ortodoxe. Catolicii nu trebuie să se amestece.”
Ucraina este în general echilibrată în ceea ce priveşte primirea Papei Ioan Paul al II-lea. „Întreaga Ucraină aşteaptă cu mare speranţă această vizită istorică”, a mai spus Arhiepiscopul. „Catolicii s-au rugat de mult pentru acest moment. Mulţi fac ultimele pregătiri pentru a sosi la Kiev şi Lviv, din diferite părţi ale Ucrainei.” Catolicii, cei mai mulţi de rit răsăritean, reprezintă cam a zecea parte a a acestei ţări de 50 de milioane de locuitori. Ucraina este majoritar ortodoxă, deşi 40% se declară atei.
Biserica Ortodoxă de aici, supusă Patriarhiei Moscovei, este recunoscută de restul Bisericilor Ortodoxe din lume. Ea menţine contacte oficiale cu Vaticanul, dar se opune vizitei papale. Mitropolitul Vladimir plănuieşte să plece în străinătate pe timpul vizitei Papei. Focarul protestului ortodox a avut loc la lavra din Kiev, marea mânăstire de pe malurile Niprului. Miercuri însă, mânăstirea a afirmat într-o declaraţie că Biserica Ortodoxă Ucraineană pro-moscovită nu are nimic comun cu „manifestaţiile violente de protest ” împotriva vizitei papale.
În orice caz, ucraineanul de rând pare să acorde o mai mică atenţie acestor mişcări printre „profesioniştii” lumii ortodoxe. Pentru a ilustra atmosfera din Ucraina, Arhiepiscopul Eterovici, a povestit o întâmplare recentă. „Doi tineri ortodocşi, nu prea bisericoşi, s-au prezentat să cumpere bilete pentru a participa la Liturghia latină cu Papa”, a spus el. „Când le-am dat biletele, ei au izbucnit în plâns. Acest lucru înseamnă că există o mare speranţă, şi că mulţi oameni vreau să îl întâlnească pe Sfântul Părinte, şi, prin el, să se întâlnească cu Isus Cristos, şi să devină astfel membri ai Bisericii lui Cristos”.