Alocuţiuni şi sugestii din Sinodul Episcopilor
08.10.2001, Vatican (CWNews) - Sinodul Episcopilor a intrat în a doua săptămână a dezabaterilor. Una dintre alocuţiunile remarcabile din această perioadă i-a aparţinut Cardinalului Godfried Daneels de Bruxelles. „Într-o vreme în care atâtea adevăruri morale şi religioase sunt atacate, avem nevoie de un Papă puternic precum şi de un Colegiu Episcopal puternic”, a spus Cardinalul Daneels. El a sugerat că guvernarea Bisericii ar deveni mai eficientă dacă Sinodul Episcopilor s-ar întâlni mai des, cu mai puţini participanţi, şi discutând teme mai restrânse.
Cardinalul Frederic Etsou-Nzabi-Bamungwabi de Kinshasa, Congo, a dat o sugestie şi mai concretă: ca Episcopii din fiecare ţară să elaboreze şi să trimită apoi Secretariatului de Stat al Vaticanului un `profil al Nunţiului Apostolic`, astfel încât legatul papal să fie numit după nevoile particulare ale acelei naţiuni”.
Cardinalul Crescenzio Sepe, Prefectul Congregaţiei pentru Evanghelizare, a făcut o observaţie mai generală. „Consecvent naturii misionare a proprie sale misiuni pastorale”, a spus el, „Episcopii trebuie să acţioneze astfel încât spiritul misionar să le însufleţească toate activităţile lor eclesiale”.
Cardinalul Dario Castrillon Hoyos, Prefect al Congregaţiei pentru Cler, a adăugat că Episcopul trebuie să „susţină Biserica, confruntată cu secularismul, cu apostasia şi cu degradarea morală”. În acest scop, a spus Cardinalul Castrillon Hoyos, Biserica are nevoie de „Episcopi care să ne călăuzească cu curaj – cu tăria spirituală a lui Ignaţiu, a lui Irineu, Atanasiu, Eusebiu de Vercelli, Borromeo, Faulhaber, şi a celor care au apărat şi păstrat credinţa în spatele Cortinei de Fier”.
Cardinalul Dionigi Tettamanzi de Genova a adăugat: „În contextul unei culturi tulburate de curente şi valori lumeşti, Episcopii sunt chemaţi să reflecteze asupra locului pe care adevărul/realitatea vieţii eterne îl ocupă în ministerul lor”. Cardinalul Tettamanzi a mai amintit faptul că orice înmormântare oferă preoţilor şansa de a le aminti credincioşilor lor adevărurile centrale despre viaţă şi moarte.
Arhiepiscopul Paul Josef Cordes, Preşedintele Consiliului Pontifical Cor Unum, a atras atenţia asupra unui aspect în care agenţiile Bisericii nu reuşesc să promoveze Evanghelia. „Astăzi”, a spus el cu regret, „multe programe creştine de caritate seamănă tot mai mult cu Crucea Roşie sau cu ONU; conducerea creştină nu le influenţează obiectivele”.
Cardinalul Joseph Ratzinger, Prefectul Congregaţiei pentru Doctrina Credinţei, le-a amintit fraţilor întru episcopat de singurul mod în care ei pot aduce speranţa în lume. „Speranţa are o faţă şi un nume: Isus Cristos, Dumnezeu este cu noi. O lume fără Dumnezeu este o lume fără speranţă. A fi în slujba speranţei înseamnă a-l proclama pe Dumnezeu cu faţa Sa umană, cu faţa lui Cristos”.