Despre „roadele” dialogului greco-catolic – ortodox
04.12.2001, Blaj (BRU) - Conform unei statistici realizate de departamentul de statistici al Mitropoliei Greco-Catolice, semnată de pr. Viorel Comşa, dialogul greco-catolic – ortodox se dovedeşte încă odată a nu ceva productiv. Acest dialog a început la 28 octombrie 1998, în vederea vizitei Papei Ioan Paul al II-lea. Astfel a fost înfiinţată Comisia Mixtă de Dialog Greco-Catolic – Ortodox, care până acum, la nivel de Ierarhi, s-a reunit de şase ori. Mai există şi comisii de dialog la nivelul Eparhiilor. La 3 ani de la începerea dialogului, „roadele” lui se reduc la şase biserici.
Conform statisticii Mitropoliei, Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, avea înainte de 1948 nu mai puţin de 2012 biserici. Astfel, cele cinci Eparhii ale Bisericii Greco-Catolice aveau înainte de 1948 următorul număr de biserici: Arhieparhia de Alba-Iulia şi Făgăraş – 632; Eparhia de Oradea – 232; Eparhia de Cluj-Gherla: 537; Eparhia de Lugoj – 234; şi Eparhia de Maramureş – 377. Dintre aceste 2012 de biserici, în reuniunea din 4 noiembrie 1999 de la Oradea a Comisiei Mixte de Dialog, Biserica Greco-Catolică a cerut Bisericii Ortodoxe retrocedarea a 160 de biserici, dintre care 5 Catedrale, 46 biserici protopopiale şi 109 biserici parohiale. S-a mai cerut ca în alte 227 de biserici foste greco-catolice, acum ortodoxe, să se permită concelebrarea.
În urma celor 3 ani de dialog, Biserica Ortodoxă a retrocedat Bisericii Greco-Catolice doar şase biserici: în Petelea (jud. Mureş) şi Cetatea de Baltă (jud. Alba) din Arhieparhia de Alba-Iulia şi Făgăraş; în Baia de Criş (jud. Bihor), Eparhia de Oradea; în Unirea şi Ocna Dej (jud. Cluj) din Eparhia de Cluj-Gherla; şi în Ghelari (jud. Hunedoara) din Eparhia de Lugoj. Din cele 29 de biserici cerute în dialog de Eparhia de Maramureş nu a fost primită înapoi nici măcar una.
Rezultatul dialogului, reprezentat de cele şase biserici retrocedate, este umbrit de numărul de biserici greco-catolice dărâmate de ortodocşi. Astfel, până acum au fost dărâmate bisericile construite de greco-catolici, acum în posesia ortodocşilor, din Tritenii de Jos şi Băişoara (jud. Cluj), Vadu-Izei (jud. Maramureş), Şmig (jud. Sibiu) şi Craiova (jud. Dolj). Acelaşi destin le aşteaptă în viitorul apropiat pe bisericile din Ungheni (jud. Mureş) şi respectiv din Urca (jud. Cluj). Deci „scorul” biserici retrocedate – biserici dărâmate va fi în curând de 6-7.