Statul, chirias al bisericilor maghiare
09.05.2002, Cluj-Napoca (Transilvania Jurnal) - conducerea UDMR si inalti prelati ai bisericilor maghiare au anuntat ca vor sa evacueze cel mai tarziu peste 10 ani institutiile care functioneaza in cladirile care le vor fi retrocedate * in aceasta perioada, ocupantii imobilelor ar urma sa plateasca chirie
Liderii UDMR si inalti prelati ai bisericilor istorice maghiare din Ardeal s-au intalnit in mare taina, marti seara, la Cluj-Napoca, pentru a conveni amendamentele care vor fi sustinute la proiectul de lege privitor la retrocedarea imobilelor care au apartinut cultelor. Initiativa legislativa are la baza ordonanta de urgenta 92/2000 elaborata de Secretariatul de Stat pentru Culte. Senatorul UDMR de Cluj, Eckstein Kovacs Peter ne-a declarat ieri ca respectivul act normativ prevedea restituirea in natura a cate 10 imobile pentru fiecare episcopie, respectiv organizatie de cult asimilata episcopiei. In forma adoptata deja de catre Camera Deputatilor, nu mai apare restrictia privitoare la numarul maxim de cladiri care pot fi retrocedate, dar se stipuleaza ca imobilele in care functioneaza institutii publice nu pot face obiectul solicitarilor de restituire.
Atat liderii UDMR cat si capii bisericilor maghiare doresc eliminarea acestei din urma prevederi. Presedintele UDMR Cluj, deputatul Konya Hamar Sandor a precizat ca acest lucru a fost convenit cu reprezentantii PSD, la Senat legea urmand a fi adoptata intr-o alta forma decat la Camera, iar ulterior, prin mediere, sa fie acceptate amendamentele sustinute de catre episcopi. Unul dintre subiectele de dezbatere intre maghiari si reprezentantii partidului de guvernamant este termenul minim in care institutiile statului care functioneaza in cladirile care urmeaza a fi retrocedate mai pot ramane in spatii. Senatorii PSD au propus 10 ani, iar episcopii maghiari cinci ani. Oricare ar fi respectiva perioada, institutiile in cauza vor trebui sa achite chirie proprietarilor imobilelor, sa plateasca impozitele cuvenite statului si taxele legate de intretinere.
Aspectele concrete ale contractelor de inchiriere urmeaza a fi negociate intre partile interesate. Liderul UDMR Cluj opineaza ca prin noua lege se concretizeaza principiul restitutio in integrum, fapt ce ar reprezenta principalul castig al demersului. Precizam ca PSD s-a angajat prin protocolul semnat cu UDMR sa sustina in Parlament o lege prin care sa fie retrocedate imobilele care au apartinut bisericilor maghiare din Romania. Daca PSD a fost contrans sa accepte o asemenea prevedere pentru a avea, cu spijinul parlamentarilor Uniunii, capacitatea de a adopta legi, si liderii UDMR au fost presati mereu de inaltii prelati maghiari sa intervina pe langa partidul de guvernamant cu o asemenea revendicare. Si aceasta, pentru ca bisericile maghiare joaca un rol esential in mobilizarea la urne a electoratului, fapt dovedit de pastorul Tokes Laszlo, presedintele de onoare al UDMR, care i-a indemnat la alegerile precedente pe enoriasii maghiari din Salaj sa nu voteze candidatii Uniunii. (Claudiu Paul Corabian, Raul Chis)