Razvan Theodorescu despre problema fostelor biserici greco-catolice
04.06.2002, Bucureşti (BBC) - Autoritatile au avut reactii contradictorii la cererea Papei privind restituirea patrimoniului Bisericii Catolice. Presedintele Iliescu a declarat ca „statul nu se poate interfera” în problema retrocedarii lacaselor de cult. Premierul Nastase a spus ca „banuieste” ca problema va fi rezolvata în aceasta toamna, prin adoptarea unei legi privind restituirea bunurilor confiscate cultelor religioase. BBC l-a întrebat pe ministrul CuItelor, Razvan Theodorescu, cum poate raspunde Guvernul roman cererii Papei, ca autoritatile de la Bucuresti sa-si asume responsabilitati privind restituirea patrimoniului bisericesc confiscat de comunisti Bisericii
Catolice.
Razvan Theodorescu: Toate aceste lucruri vor fi rezolvate. Pâna în ianuarie 2003 sunt asteptate toate cererile. In primul rand, Biserica Ortodoxa are nenumarate asemenea cereri.
BBC: Dar Papa Ioan Paul al II-lea vorbeste in mesajul lui de Biserica Catolica, de urgentele reale ale Bisericii Catolice de a putea dispune de lacasurile sfinte.
Razvan Theodorescu: Sigur ca da, este o urgenta absolut fireasca, exact la fel de inditruit ni s-au adresat si unii rabini si ni se adreseaza chiar si ierarhii ortodocsi. Este o cerere perfect indreptatita. Evident acolo unde este vorba de spatii de invatamant, spitale, muzee, spatii culturale, va urma sa fie o negociere, urmeaza sa fie despagubiri…
BBC: Ma scuzati, dar in cazul Bisericii Greco-Catolice este vorba de biserici care acum se afla in posesia Bisericii Ortodoxe.
Razvan Theodorescu: Situatia Bisericii Greco-Catolice este specifica. Acolo vor trebui niste negocieri.
BBC: Dar acest proiect de lege prevede restituirea unor biserici, unor lacasuri de cult catre greco-catolici?
Razvan Theodorescu: Se refera la proprietati. Se refera la tot ce le-a apartinut.
BBC: Deci si la biserici?
Razvan Theodorescu: Intrebarea dumneavoastra este legitima. Bisericile sunt in situatia in care au trecut in proprietatea unor comunitati ortodoxe. Conform dreptului canonic al ortodoxiei, statul nu poate sa faca. Nici presedintele, nici ministrul, nici primul-ministru, nici Patriarhul nu pot sa intervina in aceste lucruri.
BBC: Dar statul asculta de dreptul canonic al Ortodoxiei?
Razvan Theodorescu: Da, sigur…
BBC: Ca in 1948, când a fost desfiintata Biserica Greco-Catolica…
Razvan Theodorescu: In 1948 era alt Stat, era Statul communist. Noi incercam sa fim niste oameni care sa respecte niste lucruri si in acelasi timp nu vrem ca fratii nostri greco-catolici sa mai stea in situatiile umilitoare in care se afla uneori. Ne vom stradui, noi ca Stat, sa mediem intre Ierarhii, mai ales acest lucru este cel mai important, este cazul de la Mihalt unde ambele pozitii sunt ireductibile, sa reusim prin persuasiune sa-i convingem pe cei care sunt proprietarii actuali ai lacasurilor ca trebuie sa existe o intelegere. Si sunt destul de optimist.
BBC: Pana acum ati cam esuat. La Vadu Izei ati cerut sa nu se darame acea biserica, fosta greco-catolica, si ea a fost daramata.
Razvahn Theodorescu: Nu, nu este un esec.
BBC: Pai cum? Biserica a fost daramata…
Razvan Theodorescu: Da. Noi am cerut sa se respecte niste lucruri si in numele dreptului de proprietate nu s-a facut acest lucru. Vreau sa va spun aici ca in unele comunitati unde au ramas numai cativa greco-catolici, prin efortul statului, vom ridica, ca despagubire un monument nou pentru comunitatea noua. Trebuie, in acelasi timp, sa respectam dreptul si sa fim si pragmatici. De la caz la caz. Sunt situatii unde, evident, aceasta restituire trebuie sa se faca absolut perfect, cu lacas cu tot.