Pelerinaj şi sfinţire la Scăiuş
13.10.2002, Lugoj (Catholica) - Peste o mie de credincioşi greco-catolici din toate protopopiatele Eparhiei de Lugoj au înfruntat vremea rea, participând la pelerinajul anual care se face la icoana Maicii Sfinte de la Scăiuş. Evenimentul a fost dublat de sfinţirea bisericii din localitate, după lucrările de renovare recent încheiate.
Sfinţirea şi Liturghia au fost prezidate de PS Alexandru Mesian, Episcopul Eparhiei de Lugoj, care a avut alături 16 preoţi, a declarat pentru Catholica pr. Angelo-Narcis Pop. În cuvântul de învăţătură, PS Alexandru a amintit pe scurt istoricul acestei parohii şi al celebrei ei icoane. Astfel, în anul 1854 localitatea a fost populată de cehi şi slovaci; aceştia din urmă, fiind de religie greco-catolică, au cumpărat o casa şi o grădină unde au amenajat o capelă, o şcoală şi o casă parohială.
În jurul anul 1890 familia Martiac a cumpărat o icoană a Preacuratei cu Pruncul în braţe pe care a dăruit-o parohiei. Icoana, care este o cromolitografie în stilul Renaşterii, a fost împodobită de credincioşi cu o coroană de argint atât pe capul Maicii Sfinte cât şi pe capul Pruncului Isus. Ea a devenit celebră odată cu lăcrimările care au avut loc în 1934: prima la 30 septembrie 1934, iar a doua la 15 septembrie acelaşi an.
În predica sa, PS Alexandru a vorbit şi despre rolul Preacuratei Fecioare Maria în istoria mântuirii. În încheiere Episcopul greco-catolic a amintit de Liturghia care se desfăşura în acelaşi timp în Bazilica San Pietro, Liturghie prezidată de Papa Ioan Paul al II-lea în prezenţa Patriarhului Teoctist. A urmat cuvântul parohului, pr. Ilie Iulian Haşciar, care a mulţumit lui Dumnezeu pentru tot ce a făcut pentru această comunitate, precum şi Episcopului locului şi tuturor acelora care au contribuit la renovarea bisericii din Scăiuş.
De remarcat faptul că la Sfânta Liturghie a participat şi preotul ortodox din localitate, venit împreună cu credincioşii săi. Răspunsurile la Liturghia Arhierească au fost date de Corul Catedralei Greco-Catolice din Lugoj, şi de către Corul bisericii „Sfântul Iosif” din Timişoara.