Papa îndeamnă la examinarea conştiinţei cu privire la ecumenism
13.10.2002, Vatican (ZENIT) - Papa Ioan Paul al II-lea i-a îndemnat pe toţi creştinii, inclusiv pe catolici, să îşi examineze conştiinţele şi să vadă dacă au întârziat sau întârzie progresul spre deplina unitate eclezială.
Papa a făcut acest apel astăzi, în prezenţa Patriarhului ortodox român Teoctist, care şi-a încheiat vizita de o săptămână la Roma prin participarea la celebrarea euharistică prezidată de Sfântul Părinte. Ortodocşii şi catolicii sunt divizaţi de la Schisma din 1054, când Papa Leon al IX-lea şi Patriarhul Mihai Cerularie al Constantinopolului s-au excomunicat reciproc. Excomunicările au fost ridicate în 1965, dar între Biserici nu există încă comuniune deplină.
„Prin intermediul Botezului unic am fost încorporaţi în Trupul unic al lui Cristos”, a spus Sfântul Părinte. „Răspunsul nostru însă a fost oare mereu un `da` necondiţionat? Nu am respins, din păcate, uneori invitaţia? Nu am rupt oare cămaşa fără cusătură a Domnului, îndepărtându-ne unii de alţii?” a continuat Papa. „Da! Această diviziune a noastră reciprocă este contrară voinţei sale.”
„Pentru a ajunge la deplina comuniune, trebuie să depăşim cu curaj orice formă de lenevie şi de îngustime a inimii”, a adăugat Papa Ioan Paul al II-lea. „Trebuie să cultivăm spiritualitatea comuniunii, care înseamnă capacitate de a simţi fratele de credinţă ca unul care-mi aparţine. […] Trebuie să alimentăm necontenit pasiunea pentru Unitate.”
Patriarhul Teoctist a ţinut un discurs înaintea Papei. „Diviziunea, înstrăinarea şi izolarea creştinilor între ei nu sunt forme ale mărturisirii lui Cristos, care s-a rugat ca toţi să fie una”, a spus el. „Criza spirituală din timpul nostru necesită redescoperirea legăturii pocăinţă-convertire sau întoarcere la Cristos cel blând şi milostiv, pe de o parte, şi reclădirea comuniunii dintre Biserici, pe de alta”, a mai spus Patriarhul.
„Secularizarea contemporană este însoţită de o fărâmiţare şi de o sărăcire a vieţii interioare spirituale a omului”, a continuat liderul ortodox. „Astfel, secularizarea slăbeşte şi mai mult comuniunea spirituală dintre creştini. De aceea, trebuie să ne unim în căutarea sfinţeniei vieţii creştine prin realizarea unităţii creştine.”
Biserica Ortodoxă din România reprezintă o punte istorică între catolici şi ortodocşi. Este singura ţară latină care a devenit parte a Ortodoxiei după Schisma din 1054. Chiar etimologia numelui ei denotă nostalgia pentru trecutul legat de Roma. România a fost prima ţară majoritar ortodoxă vizitată de Papa, în mai 1999. Vizita Patriarhului Teoctist la Roma vine în semn de mulţumire pentru vizita papală.
Răspunzând la discursul Patriarhului, Papa Ioan Paul al II-lea a spus: „Biserica Catolică şi Bisericile Ortodoxe, celebrând potrivit tradiţiilor lor adevărata Euharistie, trăiesc, încă de pe acum, într-o comuniune profundă, deşi nu deplină. Fie să vină cât mai curând ziua binecuvântată în care vom putea trăi cu adevărat, în plinătatea ei, comuniunea noastră desăvârşită.”
Patriarhul Teoctist şi Papa Ioan Paul al II-lea au celebrat împreună Liturghia Cuvântului. Au rostit de asemenea împreună, în limba română, crezul niceno-constantinopolitan, după formula Bisericilor Bizantine, demonstrând depăşirea problemelor teologice care au dus la Schismă. La Liturghia Euharistică însă, cei doi lideri s-au separat.
La sărutul păcii, Episcopul Romei şi Episcopul de Bucureşti s-au îmbrăţişat, iar la sfârşitul Liturghiei au binecuvântat împreună credincioşii din Bazilică.