Rolul jurnaliştilor în Conciliul Vatican II
13.10.2002, Roma (ZENIT) - Jurnaliştii care au realizat articole despre Conciliul Vatican II au trebuit să se lupte uneori pentru a obţine informaţii şi a le transmite în mod corect, spune un profesionist din domeniul mass-media. Într-adevăr, nu de puţine ori reporterii au acţionat ca „detectivi”, a spus Giancarlo Zizola, care a urmărit Conciliul din prima până în ultima zi.
Amintirile lui Zizola s-au numărat printre punctele centrale ale unei întâlniri a istoricilor şi a profesioniştilor media, desfăşurată vineri în Roma, pentru a discuta rolul jurnaliştilor la Conciliul Vatican II. Întâlnirea a fost organizată cu ocazia celebrării celei de a 40-a aniversări a deschiderii solemne a istoricului Conciliu. Conciliul Vatican II a constituit de asemenea prima ocazie în care o dezbatere conciliară a ajuns la public prin intermediul mass-media, nu prin clasicele canale eclesiastice, a reamintit Zizola.
Andrea Riccardi, istoric şi fondatorul Comunităţii Sant`Egidio, a subliniat de asemenea importanţa presei în reflectarea Conciliului Vatican II. Riccardi a explicat faptul că „după Conciliul Vatican II, Biserica nu mai `monologheaza`, ci `dialogheaza`”, şi a subliniat cum „Conciliul a pregătit Biserica Catolică pentru actuala lume globalizată şi interreligioasă”. El s-a mai referit la convocarea Conciliului de către Papa Ioan al XXIII-lea şi la temerile care au apărut din cauza lipsei unui program concret. Acest din urmă fapt a fost interpretat greşit de unele sectoare, care nu au reuşit să înţeleagă obiectivul Sfântului Părinte, a spus Riccardi.
Cu toate acestea, jurnaliştii se întâlneau în fiecare după-amiază cu unul sau altul dintre Părinţii Conciliari şi luau notiţe, care au alcătuit baza majorităţii articolelor din ziua următoare ale agenţiilor internaţionale de presă, a explicat Zizola. Mai mult, teologii care au participat la conciliu, precum Yves Congar şi Marie-Dominique Chenu, au fost de asemenea surse de informare pentru reporteri. Ei şi alţi Părinţii Conciliari se întâlneau cu jurnalişti la cină pentru a discuta despre dezbaterile zilei.
Ettore Berbabei, producător de televiziune şi fost director general al RAI, televiziunea italiană de stat, a reamintit călătoria pe care a făcut-o la Moscova, în care a reuşit să convingă Patriarhia Moscovei să participe la Conciliu. Berbabei a spus că acesta este un exemplu al faptului că profesionişti oneşti din mass-media pot de asemenea promova bune relaţii ecumenice.