Educaţia trebuie să pună accentul pe „a fi”, nu pe „a avea”
07.07.2004, Vatican (Catholica) - Papa Ioan Paul al II-lea spune că provocarea de astăzi a educaţiei este de a învăţa bărbaţii şi femeile importanţa la „a fi”, şi nu la „a avea”. Acest obiectiv este o sarcină pentru toate comunităţile creştine şi pentru toţi membrii ei, a spus Papa sâmbătă, 3 iulie 2004, când a primit în Vatican participanţii la un Simpozion european al comisiilor episcopale pentru educaţia catolică.
Sfântul Părinte şi-a adresat discursul responsabililor pentru educaţie şi cateheză în cadrul a 34 Conferinţe Episcopale Europene. „Formarea în şcoală este unul dintre aspectele educaţiei, dar educaţia nu poate fi redusă doar la atât”, a spus Papa. „Legătura esenţială între toate aspectele educaţiei trebuie să fie întărită în continuu. Unitatea efortului educaţional va conduce la o tot mai mare unitate în personalitatea şi viaţa adolescenţilor.”
„Este necesar ca toţi să se mobilizeze şi să lucreze împreună pentru tineri: părinţi, profesori, educatori, cateheţi”, a îndemnat Papa Ioan Paul al II-lea. „Ei trebuie să îşi amintească faptul că învăţătura trebuie să fie susţinută de mărturia vieţii. De fapt, tinerii sunt sensibili la mărturia adulţilor, care sunt modele pentru ei. Familia continuă să fie locul primar pentru educaţie”.
Papa a spus că una dintre principalele sale preocupări atunci când se întâlneşte cu tineri este „lipsa lor de speranţă”, la rădăcina căreia se află „încercarea de a face să predomine o antropologie fără Dumnezeu şi fără Cristos, care atribuie omului rolul lui Dumnezeu. „Uitarea de Dumnezeu a condus la abandonarea omului. Adevărata educaţie trebuie să înceapă cu adevărul despre om, cu afirmarea demnităţii şi a vocaţiei sale transcendente”, a spus Papa Ioan Paul al II-lea.
„A-l vedea pe fiecare tânăr prin această prismă antropologică înseamnă a dori să îl ajuţi să să dezvolte ce este mai bun în el, pentru ca să împlinească, în exercitarea tuturor capacităţilor sale, acel lucru la care Dumnezeu îl cheamă”. „Comunitatea creştină de asemenea are un rol în efortul educaţional”, a continuat Papa. „Ea are sarcina de a transmite valorile creştine şi de a face cunoscută persoana lui Cristos, care ne chemă pe fiecare dintre noi la o viaţă mai frumoasă şi la descoperirea mântuirii şi a fericirii pe care ne-o oferă.”
Sfântul Părinte a adăugat: „Creştinilor să nu le fie teamă să îl proclame înaintea noilor generaţii pe Cristos, izvor de speranţă şi lumină pe drumul lor! Ei să fie capabili să îi primească pe adolescenţi şi familiile lor, să îi asculte şi să îi ajute, chiar dacă aceasta este adesea solicitant!” „Educaţia tinerilor este preocuparea tuturor comunităţilor creştine a şi a întregii societăţi”, a spus Papa. „Ne revine nouă să le propunem valorile esenţiale, pentru ca ei înşişi să fie responsabili şi să îşi asume partea în construcţia socială.”