Tabăra „Ecumenica” – ediţia 2004
20.08.2004, Târgu Lăpuş (Catholica) - Aproape 150 de tineri de diferite confesiuni şi din diferite colţuri ale ţării se află în aceste zile la Târgu Lăpuş, participând la cea de-a şasea ediţie a Taberei „Ecumenica”. Gazda evenimentului a fost ca de obicei parohia greco-catolică din localitate, iar sufletul evenimentului au fost preotul paroh şi soţia sa, pr. Silviu şi Mia Hodiş. Tinerii, cu vârstele de la 12 la 25 de ani, au parte în această săptămână de o serie de experienţe deosebite, ce îmbină distracţia, mişcarea, cu îmbogăţirea culturală şi spirituală.
Deschiderea evenimentului a avut loc luni, 16 august, în capela parohiei „Buna Vestire”. Participarea a depăşit estimarea iniţială a organizatorilor, în parte datorită ecourilor pozitive ale ediţiilor anterioare, dar şi reducerilor acordate de pr. Hodiş celor care au avut rezultate bune la şcoală. După cuvântul de deschidere rostit de părintele paroh şi împărţirea tinerilor pe echipe (10 echipe a câte cincisprezece tineri), toţi participanţii au plecat într-o procesiune cu torţe spre troiţa de pe dealul Lighet, din afara oraşului. A doua zi a fost cea mai solicitantă, de dimineaţă şi până după-amiaza tinerii având de urmat o „călătorie iniţiatică” spre mănăstirea ortodoxă Rohia.
Drumul a fost presărat cu mai multe opriri la care tinerii au fost supuşi la una, două sau trei probe. Acestea au fost foarte variate: trecerea unui lac cu barca pentru salvarea unui rănit; proba de pescuit; coacerea porumbului şi prăjirea de cârnaţi; test de cultură generală; mutarea unei grămezi de lemne; proba de urcare cu ajutorul cordelinei, de mimat, de căţărat în copac ş.a. Pe tot acest drum fiecare echipă a avut de dus 7 pietre, semn al celor 7 păcate capitale. Drumul dorindu-se a fi o reprezentare a călătoriei noastre către Dumnezeu, toate pietrele – păcatele – au fost lăsate de tineri înainte de sfârşitul drumului – înainte de a ajunge la mănăstirea Rohia. Aici tinerii au avut de trecut ultima probă: o serie de întrebări despre mănăstire, la care, pentru ca să răspundă, au trebuit să stea de vorbă cu vieţuitorii mănăstirii. Majoritatea probelor au solicitat colaborarea în echipă, destul de greu dacă ţinem cont că membrii unui grup se cunoşteau pentru prima oară în acea zi.
Seara participanţii la tabără au ieşit la un lac lângă Târgu Lăpuş, unde tinerii au mâncat sarmale şi l-au ascultat apoi pe prof. Vasile Latiş vorbind despre „Legende şi mituri româneşti”. Conferinţa profesorului originar din Târgu Lăpuş a avut loc după asfinţitul soarelui, în jurul unui mare foc de tabără. Înainte de plecare, tinerii au avut surpriza unei imagini memorabile: lacul de lângă ei a fost „invadat” de lumânări plutitoare – greu de uitat spectacolul nopţii, lacului şi luminii lumânărilor. Marţi tinerii i-au ascultat pe Oana şi Radu Capan vorbind despre „Iubire, căsătorie şi sexualitate”. Expunerea a cuprins şi momente de dialog cu tinerii, iar la final susţinătorii colocviului au avut de răspuns la aproape 30 de întrebări, semn al interesului tinerilor pentru temă. După-amiaza tinerilor li s-a cerut, din nou pe echipe, să lucreze la revista taberei, transformându-se în jurnalişti.
Ziua de miercuri a adus din nou experienţe extraordinare. De dimineaţă tinerii au plecat spre Rogoz. Aici au vizitat biserica greco-catolică de lemn, ce are mai bine de 300 de ani. Pr. Silviu Hodiş şi pr. Aurel Cociş, parohul din Rogoz, au condus aici o rugăciune pentru unirea Bisericilor. Mai apoi tinerii au mers spre biserica ortodoxă de lemn din apropiere, unde s-au întâlnit din nou cu prof. Latiş, care le-a vorbit despre obiceiuri populare legate de cultul morţilor. De aici tinerii au plecat spre Lăpuşul Românesc, unde au fost conduşi de Dochia în gospodăria proprie, având parte din nou de probe… şi încă ce probe! Concursul a stat sub deviza „Întoarcerea la tradiţii”, Dochia arătându-le tinerilor cum se bate, se piaptănă şi se toarce cânepa, cum se macină porumbul, cum se ţese un covor, cum se amestecă lutul cu bălegarul pentru a repara pereţii deterioraţi din gospodărie. După-amiaza tinerii au început lucrul la piesele de teatru pe care chiar ei au trebuit să le compună.
În următoarele zile tinerii vor continua repetiţiile pentru piesa de teatru, vor lucra la articolele pentru revista taberei ce va fi publicată pe situl taberei, vor mai participa la un colocviu, şi se vor costuma pentru un carnaval medieval. Fotografii de la tabăra din acest an şi revista la care lucrează acum tinerii se vor găsi din luna septembrie publicate pe situl www.ecumenica.cnet.ro. Situl poate fi vizitat pentru informaţii privind taberele din anii trecuţi.