Moment istoric: icoana s-a întors acasă
29.08.2004, Moscova (Catholica) - Returnarea icoanei Maicii Domnului din Kazan este un moment cu o „dimensiune istorică” ce marchează „un nou început”, consideră purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Joaquin Navarro-Valls. Sfântul Părinte a încredinţat miercuri icoana unei delegaţii, cu misiunea de a o înapoia poporului rus. El şi-a exprimat speranţa că gestul va transmite Patriarhului Alexei afecţiunea pe care Papa o are pentru el, pentru Biserica Ortodoxă Rusă şi pentru spiritualitatea pe care aceasta o reprezintă.
Cardinalul Walter Kasper, preşedintele Consiliului Pontifical pentru Unitatea Creştinilor, a înmânat icoana sâmbătă. Delegaţia, care l-a mai inclus pe Cardinalul Theodore Edgar McCarrick, Arhiepiscop de Washington D.C., a sosit vineri pe aeroportul Sheremetevo din Moscova. Reprezentaţii Bisericilor Catolică şi Ortodoxă din Rusia, precum şi ai guvernului, au primit delegaţia „foarte cordial”, a declarat Navarro-Valls pentru Avvenire. Returnarea icoanei a fost însoţită de imne şi rugăciuni în Catedrala din Kremlin, unde Papa Alexei al II-lea a prezidat liturgia. La sfârşitul celor trei ore de celebrare solemnă, Cardinalul Kasper i-a înmânat Patriarhului ortodox scrisoarea Papei şi icoana.
„După planul Providenţei Divine, de-a lungul numeroşilor ani ai pelerinajului ei, Maica lui Dumnezeu din sfânta icoană cunoscută şi sub numele de Kazanskaya a strâns lângă ea credincioşi ortodocşi şi pe fraţii lor catolici din diferite părţi ale lumii, care s-au rugat fervent pentru Biserică şi pentru poporul pe care ea îl protejează de secole”, scrie Papa în mesajul adresat Patriarhului Alexei. „Mai recent, Providenţa Divină a făcut posibil ca poporul şi Biserica din Rusia să îşi redescopere libertatea şi ca zidul ce separa Estul de Vestul Europei să cadă. În ciuda diviziunilor care din păcate există încă între creştini, această sfântă icoană apare ca un simbol al unităţii dintre credincioşii aceluiaşi Fiul al lui Dumnezeu, Cel spre care ea ne conduce.”
„Astăzi mă alătur Dvs în rugăciune, iubite frate, precum şi Episcopilor Bisericii Ortodoxe Ruse, preoţilor, călugărilor şi călugăriţelor şi poporului lui Dumnezeu din Rusia”, mai scrie Papa. „Fie ca această venerabilă imagine să ne conducă pe drumul Evangheliei pe urmele lui Cristos, protejând poporul la care ea se întoarce acum, şi întreaga omenire. Fie ca Sfânta Maică a lui Dumnezeu să îşi întoarcă privirea asupra oamenilor timpurilor noastre; să îi ajute pe credincioşi să nu se abată de la calea pe care Dumnezeu a aşternut-o în faţa lor: proclamarea lui Isus Cristos, calea, adevărul şi viaţa, şi mărturia curajoasă a credinţei lor în faţa societăţii şi în faţa întregii lumi. Astăzi ne rugăm cu încredere Preasfintei Fecioare Maria, ştiind că ea imploră pentru noi şi pentru toate neamurile darul păcii.”
Dând icoana, Cardinalul Kasper a spus: „Sanctitate, pun icoana în mâinile Dvs”. „Fie ca Preasfânta Maică a lui Dumnezeu să fie mama poporului Dvs şi refugiu în toate pericolele şi nevoile; să fie mamă a Europei şi a întregii omeniri; să fie mamă a păcii în lume; mamă a Biserici şi a unităţii depline dintre Răsărit şi Apus; să fie mama noastră comună, mijlocitoarea noastră, sprijinul nostru în pelerinajul spre viitorul pe care îl sperăm marcat de reconciliere şi pace”, a continuat Cardinalul.