Papa enumeră provocările şi resursele Bisericii din America
06.11.2004, Vatican (Catholica) - Papa Ioan Paul al II-lea a indicat consecinţele negative ale globalizării, ideologiile anti-familie şi ruptura între bogaţi şi săraci ca unele dintre cele mai urgente provocări pentru Biserică în Americi. Sfântul Părinte a analizat de asemenea resursele Bisericii din ţările de aici, când a revăzut progresul concluziilor Primului Sinod al Episcopilor din America, desfăşurat la Roma în perioada 16 noiembrie – 12 decembrie 1997.
Concluziile acelei întâlniri eclesiale continentale au fost rezumate de către Sfântul Părinte în Exortaţia post-sinodală „Ecclesia in America”, pe care a promulgat-o în Bazilica de Guadalupe din Mexico City, la 22 ianuarie 1999. Papa a prezentat evaluarea sa în limba italiană, în faţa Cardinalilor şi Episcopilor pe care i-a primit în audienţă şi care au participat la a noua întâlnire a consiliului post-sinodal.
„Printre provocările momentului prezent, pe lângă acţiunea dăunătoare a sectelor, mai trebuie menţionate alte dificultăţi, cum ar fi consecinţele negative ale globalizării, în special când economiei i se atribuie o valoare absolută”, a subliniat Papa. A făcut apoi referire la „urbanizarea tot mai mare, cu inevitabila dezrădăcinare culturală; comercializarea şi consumul drogurilor; ideologiile moderne care consideră conceptul de familie întemeiată pe căsătorie ca fiind depăşit; diferenţa progresivă dintre bogaţi şi săraci; violarea drepturilor umane; mişcările migratorii şi problema complexă a datoriilor externe”.
„Ce să mai spunem despre cultura morţii, care se exprimă în diferite moduri, precum cursa înarmărilor, practica detestabilă a violenţei nestăpânite a trupelor de guerrilla şi terorismul internaţional?” Papa a enumerat apoi resursele de care pot beneficia creştinii din Americi pentru a face faţă acestor provocări. „Înainte de toate, ei se pot baza pe credinţă, care nu doar a format identitatea creştină a continentului, ci s-a şi manifestat de-a lungul istoriei în principiile morale şi idealurile care au alimentat cultura popoarelor de aici”.
Între altele, Papa a mai vorbit despre faptul că „Biserica din America are darul unei sensibilităţi sociale deosebite, în special faţă de cei săraci, care se manifestă printr-o profundă solidaritate între oameni şi popoare”. „Amintesc faptul că tocmai părinţii sinodali ai adunării generale pentru America au arătat oportunitatea pregătirii unui `Catehism al Doctrinei Sociale Catolice`, sugestie pe care am dorit să o includ Exortaţia apostolică post-sinodală şi care a fost realizată recent de către Consiliul Pontifical pentru Justiţie şi Pace prin publicarea `Compendiului Doctrinei Sociale a Bisericii`”, a concluzionat Papa.