Bisericile către Europa unită
19.11.2004, Bucureşti (Catholica) - Fundaţia „Konrad Adenauer” împreuna cu Parohia Stavropoleos din Bucureşti au organizat miercuri, 17 noiembrie 2004, la Sibiu, un dialog cu tema „Bisericile, confesiunile şi Europa unită”, aflăm din ediţia de joi a cotidianului Ziua. Evenimentul a fost găzduit de Academia Evanghelică din Sibiu, al cărei director este preotul paroh Jurgen Henkel.
Prima serie de dezbateri a avut loc miercuri, discuţiile urmând să continue în jurul aceleiaşi teme până sâmbătă. Privitor la subiectul propus – Bisericile, confesiunile şi Europa unită – au avut loc mai multe luări de poziţie din perspectiva ortodoxă, greco-catolică, romano-catolică, evanghelică, anglicană şi iudaică. Părintele Iustin Marchiş, reprezentantul Parohiei Stavropoleos, şi Gunter Dill, directorul Fundaţiei „Konrad Adenauer”, au moderat dezbaterile.
„Mă tem că cei de la putere nu sunt limpezi în ceea ce priveşte problema reală a integrării europene. Şi noi suntem aici pentru a da un semn şi pentru a adânci, în calitate de teologi, această problemă”, a precizat părintele Marchiş. De asemenea, Gunter Dill a apreciat că Biserica trebuie să ofere un răspuns, împreună cu politica, diverselor crize cu care se confruntă astăzi Europa.
Prezent la dezbateri, Episcopul-Vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, Preasfinţitul Visarion Răşinăreanu a arătat că luările de poziţie ale Bisericii în actualul context european nasc discuţii şi polemici care converg către o Europă unită. „Rădăcinile creştine ale Europei sunt lucruri palpabile, de netăgăduit”, a subliniat Ierarhul.
Toţi cei prezenţi la discuţii au fost de acord că în noua construcţie europeană toate confesiunile religioase trebuie să se regăsească şi să colaboreze. Din moment ce, reprezentând diverse culte, sunt chemaţi să dea un răspuns problemelor cu care se confruntă societatea, în cadrul dezbaterilor s-a discutat şi despre doctrina socială a Bisericii.