Cardinalul Kasper: Oradea trebuie să fie un exemplu
20.11.2005, Vatican (Catholica) - „Am aflat cu multă bucurie, din scrisoarea Domniei tale din 18 octombrie 2005, că – aşa cum Dumneavoastră vă exprimaţi – `a învins iubirea`, şi că greco-catolicii din Oradea, adunaţi în jurul Episcopului, se vor reîntoarce să celebreze, după 57 de ani, Sfânta Liturghie în Catedrala lor”, îi scrie Cardinalul Walter Kasper Preasfinţitului Virgil Bercea. „Împărtăşesc vestea cea bună cu toată comunitatea, şi mă unesc la acţiunea de har a lui Dumnezeu pentru acest gest de reconciliere şi de pace cu comunitatea ortodoxă din Oradea.” Cardinalul Kasper este preşedintele Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unităţii Creştinilor.
În mesaj, Cardinalul Kasper citează cuvintele Declaraţiei comune, semnată la Roma de Papa Ioan Paul al II-lea şi de Patriarhul Teoctist la 12 octombrie 2002: „Întâlnirea noastră trebuie să fie considerată un exemplu: fraţii trebuie să se întâlnească pentru a se împăca, pentru a reflecta, pentru a descoperi modalităţile de înţelegere, pentru expunerea şi explicarea raţiunilor unii altora. Îndemnăm deci pe cei ce sunt chemaţi să trăiască alături pe acelaşi pământ românesc să găsească soluţii de dreptate şi caritate. Trebuie depăşite, prin dialog sincer, conflictele, neînţelegerile şi urmările trecutului pentru ca şi creştinii din România, în această perioadă decisivă a istoriei lor, să poată fi mărturisitori de pace şi reconciliere”.
După această citare, Cardinalul spune în mesaj: „Cu certitudine, Sfânta Liturghie ce va fi celebrată în Catedrala din Oradea, în 20 noiembrie 2005, va avea valoare de exemplu, şi va demonstra cum un dialog bazat pe stimă reciprocă şi voinţă de a se înţelege reciproc este o sămânţă de speranţă destinată să crească către măsura staturii împlinite a lui Cristos. Un astfel de exemplu, de dialog şi de colaborare la nivelul vieţii ecleziale din Oradea, soseşte la puţine zile după anunţul reactivării dialogului teologic dintre Biserica Catolică şi Biserica Ortodoxă. Se deschide astfel o nouă perioadă în raporturile noastre fraterne. Nu putem şti cât de lung va fi drumul de parcurs, dar ne obligăm să facem ceea ce ştim mai bine în dialogul vieţii şi al rugăciunii pentru ca să se împlinească voia Domnului ca toţi să fie una. Cu părere de rău că nu pot participa la Sfânta Liturghie din 20 noiembrie, Vă asigur de apropierea mea spirituală şi de rugăciunea mea, cerându-Vă să transmiteţi Episcopului ortodox de Oradea salutul meu fratern şi să transmiteţi tuturor pace şi bucurie lui Cristos.”