Despre trecerea de la Mitropolie la Arhiepiscopie Majoră

6 răspunsuri

 1. Cosmin spune:

  Ce veste extraordinara! Biserica Greco-Catolica cu adevarat traieste acum un moment de mare sarbatoare!

  Laudat sa fie Isus si Maria!

 2. Mihai spune:

  Din practică se poate observa că arhiepiscopii majori sunt creaţi de Sfântul Părinte cardinali în consistoriul ce urmează alegerii şi confirmării lor sau a ridicării scaunului la rang de arhiepiscop major.

  În prezent din cele patru Biserici Arhiepiscopale Majore actuale, două sunt conduse de arhiepiscopi majori cu deminitatea de cardinal (Biserica Greco-Catolică Ucraineană şi Biserica Siro-Malabareză), una (Biserica Siro-Malankareză) a fost ridicată la acest rang doar în februarie 2005 de Servul lui Dumnezeu de binecuvântată memorie Ioan Paul al II-lea şi respectiv biserica noastră astăzi ridicată de Sfântul Părinte Benedict al XVI-lea.

  Astfel putem să ne aşteptăm ca la următorul consistoriu şi ÎPSS Lucian Mureşan, arhiepiscop major de Alba Iulia şi Făgăraş al românilor să fie creat cardinal.

 3. Aurelian spune:

  Imi aduc aminte ca profesorul nostru de Drept Canonic ne spune la cursuri ca un Arhiepiscop Major are atata putere din partea Sfantului Scaun incat nu are cum s-o foloseasca pe toata. Sigur ca ne bucuram cu totii de acest pas inainte al Bisericii noastre si sa ne rugam ca aceasta trecere sa fie cu mult rod si Dumnezeu sa-l binecuvinteze pe Stapanul si Arhiereul nostru in slujba care ii sta inainte.

 4. Anonim spune:

  Am vazut ca in scrisorile adresate IPS Lucian se foloseste formula „Preafericitul Parinte„. Este aceasta varianta ce trebuie folosita de acum inainte?

  Pe langa aceasta, la Liturghie se foloseste acum: „Pentru Preafericitul Parinte Papa X, pentru Preafericitul Parinte Y, etc.„?

 5. Martin spune:

  Viata lunga si implimiri in tot cea ce face IPS Lucian
  Un Craciun fericit

 6. Gheorghe Pop spune:

  Dupa mai bine de 50 de ani de suferinte si lacrimi, iata ca roadele acelor grele incercari ies la lumina:libertatea Bisericii noastre, Cardinalatul Arhiepiscopului Alexandru Todea, reinvierea spirituala si materiala a credincosilor, hirotonirile de preoti s. a. Fie ca acest pas sa fie unul spre descoprirea mai profunda a propriilor valori si posibilitati si spre o mai mare deschidere spre lume.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *