Papa Benedict a început un nou ciclu catehetic
16.03.2006, Vatican (Catholica) - Papa Benedict al XVI-lea a început ieri un nou ciclu catehetic, ce se va desfăşura în cadrul tradiţionalelor audienţe generale de miercuri, dedicându-l „misterului relaţiei dintre Isus şi Biserică”. „Între Cristos şi Biserică nu există opoziţie: sunt realităţi inseparabile, cu toate păcatele pe care le au oamenii ce formează Biserica”, a spus Papa celor 30.000 de persoane venite pentru audienţa desfăşurată în Piaţa San Pietro. „De aceea nu pot fi împăcate intenţiile lui Cristos cu sloganul la modă acum câţiva ani: `Cristos da, Biserică nu`.”
La 15 februarie, Papa Benedict a încheiat ciclul de cateheze pe marginea psalmilor şi cântărilor din Liturgia Orelor, început de Papa Ioan Paul al II-lea. Sfântul Părinte a subliniat că cu acest nou ciclu va continua de fapt în direcţia fixată de predecesorul său, la început de mileniu: „Să contemplăm faţa lui Cristos”. „Mergând în această direcţie, în ciclul catehetic ce începe astăzi doresc să arăt că tocmai lumina acestei Feţe este reflectată pe faţa Bisericii.” Papa a subliniat faptul că „denaturăm complet mesajul lui Isus atunci când îl separăm de contextul credinţei şi speranţei poporului ales. […] Deşi predicarea Sa este mereu o chemare la convertirea personală, în realitate vizează în mod constant să construiască Poporul lui Dumnezeu pe care a venit să îl adune şi să îl salveze.”
Papa a continuat criticând teologia liberală: „Din acest motiv, interpretarea individualistă a proclamării Împărăţiei de către Cristos, aşa cum o prezintă teologia liberală, este unilaterală şi fără fundament.” L-a amintit în special pe „marele teolog liberal Adolf von Harnack”, subliniind că de fapt „din perspectiva tradiţiei biblice şi în contextul ebraic în care a avut loc lucrarea lui Cristos cu toată noutatea ei, rămâne evident faptul că întreaga misiune a Fiului întrupat are o finalitate comunitară: El a venit tocmai ca să adune împreună omenirea risipită; El a venit tocmai ca să unească Poporul lui Dumnezeu.” „Un Isus individualist este o fantezie pură”, a mai spus Papa spre finalul catehezei.
„Nu putem să îl găsim pe Isus fără realitatea pe care El a creat-o şi prin care se comunică. Între Fiul lui Dumnezeu întrupat şi Biserica Sa există o continuitate profundă şi inseparabilă continuitate, în virtutea căreia Cristos este prezent astăzi în poporul său. El este mereu contemporanul nostru – contemporanul nostru în Biserica fondată pe temelia Apostolilor. El este viu în succesiunea Apostolilor. Iar prezenţa Sa în comunitate, în care El însuşi se dă pe Sine, este motiv de bucurie. Da, Cristos este cu noi; Împărăţia lui Dumnezeu vine.”