Credinţa ortodoxă în diaspora românească (I)
22.03.2006, Iaşi (Catholica) - Vă prezentăm prima parte a unui interviu acordat de către IPS Daniel, Mitropolitul ortodox al Moldovei şi Bucovinei, cotidianului Actualitatea Românească, ziarul românilor de pretutindeni, interviu apărut pe situl Trinitas.ro.
– Înalt Preasfinţia Voastră, comunităţile româneşti din statele europene sunt din ce în ce mai mari, tot mai mulţi români pleacă din ţară pentru a scăpa de sărăcie sau pentru a le asigura copiilor lor un trai mai bun. Acolo însă au nevoie şi de consilierea spirituală a Bisericii. Care este reprezentarea Bisericii Ortodoxe Române în statele europene?
– Biserica Ortodoxă Română este reprezentată în Europa de Vest prin două mitropolii: Mitropolia Ortodoxă Română pentru Europa Centrală şi de Nord, cu sediul la Nurenberg, în Germania, şi Mitropolia Ortodoxă Română pentru Europa Occidentală şi Meridională, cu sediul la Paris. Prima Mitropolie are un număr de 52 parohii, şi anume: în Germania sunt 38 parohii, în Austria sunt 5 parohii, în Luxemburg este o parohie, în Suedia sunt 7 parohii, în Danemarca este o parohie. A doua Mitropolie are un număr de 112 parohii, şi anume: în Franţa sunt 33 parohii, în Elveţia sunt 9 parohii, în Spania sunt 18 parohii, în Portugalia este o parohie, în Italia sunt 41 de parohii, în Olanda sunt 2 parohii, în Belgia sunt 3 parohii, în Anglia sunt 3 parohii şi în Irlanda sunt 2 parohii.
– În ce ţări credeţi că ar trebui să se mai înfiinţeze alte lăcaşuri de cult ortodoxe române?
– În toate ţările în care emigrează mulţi români, mai ales în Italia, Spania, Portugalia, S.U.A., Canada, Australia, etc. Este nevoie de un sprijin mai consistent din partea Statului Român pentru înfiinţarea şi organizarea acestor parohii. De asemenea, problema migraţiei românilor trebuie să fie mai mult în atenţia Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române nu doar în grija ierarhilor români din diaspora. Este nevoie de programe pastorale precise şi diversificate în favoarea migranţilor români ortodocşi, pentru ca ei să-şi păstreze credinţa strămoşească atunci când se află printre străini, şi totodată să păstreze legătura cu parohiile din ţară, de unde au plecat. Există mulţi români ortodocşi în străinătate care participă la slujbe ortodoxe oficiate în biserici romano-catolice, anglicane şi protestante, puse provizoriu la dispoziţia ortodocşilor. Totuşi, este necesar ca toate comunităţile româneşti ortodoxe din străinătate să aibă propriile lor locaşuri de cult, fie cumpărate, fie construite de către aceste comunităţi. În acest sens, diaspora ortodoxă română din America este mai bine dotată decât cea din Europa Occidentală, unde numărul bisericilor proprii este mai mic decât cel al bisericilor împrumutate.
– Care credeţi că este cel mai semnificativ pasaj din Biblie pentru a descrie situaţia românilor din străinătate?
– Pentru timpul de faţă, credem că un pasaj din Epistola a II-a a Sfântului Apostol Pavel către Corinteni, capitolul 6, versetul 10 ar fi cel mai potrivit, şi anume: `… ca nişte săraci, dar pe mulţi îmbogăţind`. Acest verset nu se referă în cazul de faţă doar la faptul că mulţi români care emigrează în străinătate sunt plătiţi prea puţin în raport cu munca grea pe care o depun, aducând câştig mare celor ce-i angajează, sau că prin banii pe care-i trimit din străinătate în România aduc câştig celor de acasă şi Statului român mai mult decât dacă ar fi lucrat în România, ci mai ales acest verset se potriveşte românilor credincioşi care, deşi sunt săraci din punct de vedere material, poartă cu ei bogăţia spirituală a credinţei şi evlaviei lor arătând-o şi altora când se adună la biserică şi când se manifestă ca buni creştini în viaţa lor de toate zilele.
Buna ziua. Sunt total de acord, trebuie sa se infiinteze mai multe lacasuri de cult ortodox romanesti. Nu stiu cum e in alte tari, dar in Portugalia unde eu traiesc de 5 ani nu exista decat o parohie, e imposibil persoane din toata tara sa mearga in lisabona, avem dreptul macar la o slujba de Paste si de Craciun, macar atata. Poate aveti impresia ca Portugalia e o tara mica, nu e foarte mare, dar oricum nu se poate sa faci sute de kilometri ca sa asisti la o slujba. Chiar nu exista bani? Multumesc.