Hotărâri ale Sinodului BOR (comunicat)

4 răspunsuri

  1. Mina spune:

    Ii doresc Preafericitului PATRIARH putere sa lupte cu toti acei nefericiti care doresc dezmembrarea ORTODOXIEI si sa poata forma urmsi demni de a continua slujirea si apararea acestei sfinte si vechi credinte. Este inimaginabil tupeul unor IERARHI ai altor religii, fata de care noi ortodicsii am fost toleranti, deschisi catre ECUMENISM, iar acestia ponegresc ORTODOXIA care de fapt reprezinta mai mult de 90% din populatia ROMANIEI.

  2. Petru Ciobanu spune:

    Aş dori să fiţi mai explicită în comentariul Dumneavoastră cu referire la acuzele unor înalţi ierarhi ai altor confesiuni şi să explicaţi toleranţa ortodoxiei faţă de aceste confesiuni (în special faţă de greco-catolici). Cum puteţi scrie despre ecumenism când prin acuzele Dumneavoastră demonstraţi o atitudine net anti-ecumenică. Îmi pare rău ca încă nu aţi sesizat cine sunt adevăraţii promotori ai ecumenismului şi cine sunt cei mai mari oponenţi. Ar fi bine să vă documentaţi înainte de a acuza pe cineva.

  3. Adrian spune:

    D-le Petru Ciobanu peste tot s-au facut greseli. Padure fara uscaturi nu exista… mai ganditi-va …

  4. Petru Ciobanu spune:

    Nimeni niciodată nici nu a tăgăduit faptul că au fost comise greşeli de către Biserică, inclusiv şi de către Biserica de la Roma. Cea mai mare greşeală a Bisericii a fost faptul că a permis să se producă aşa-numita schismă de la 1054, vinovatul nr. 1 al căreia este Patriarhul de Constantinopol Mihail Kerularios. O altă greşeală gravă a fost şi devierea Cruciadei a IV-a, dar vina principală o poartă tot un ortodox, fiul împăratului Isac Anghelos, Alexios, cel care a cerut ajutorul cruciaţilor şi doar după aceasta s-a luat hotărârea de a devia cruciada, văzându-se în această campanie a bună posibilitate de pedepsire a Imperiului Bizantin, care în secolul anterior nu o dată s-au aliat cu musulmanii contra creştinilor. Greşeli s-au comis şi la 1444, când clerul ortodox mărunt s-a opus uniei de la Florenţa-Ferrara, ceea ce a făcut imposibilă acordarea de ajutor occidental, iar rezultatul a fost anul 1453 şi căderea Constantinopolului.
    Şi dacă recunoaştem că greşeli au fost făcute de ambele părţi, de ce nu am recunoaşte că doar Biserica romană a avut curajul, prin glasul Papei Ioan Paul al II-lea să ceară iertare întregii umanităţi pentru greşelile săvârşite de catolicism. De ce să nu recunoaştem că Biserica romano-catolică a fost cea care a venit cu documentul „Unitatis redintegratio„ care a deschis drumul ecumenismului? De ce să nu recunoaştem că ortodoxia este cea care acum pune cele mai multe piedici acestui proces (citiţi ştirile despre declaraţiile patriarhilor Alexei al II-lea sau Bartolomeu I)? De ce să nu recunoaştem că anume Biserica ortodoxă a fost cea care s-a supus regimului comunist, devenind părtaşă la multe dintre crimele lor? De ce să nu recunoaştem că dintr-o Biserică aşa-zis martiră s-a transformat într-o Biserică ce martiriza, şi continuă să o facă? Citiţi, în acest context, ştirile referitor la conflictele dintre ortodocşi şi grico-catolici în Transilvania şi veţi vedea cine sunt vinovaţii acestor conflicte.
    Eu m-am gândit bine, dar pe dumneavoastră vă îndemn să vă informaţi mai bine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

se incarca