Vizită pastorală la Nima Râciului
04.09.2006, Blaj (Catholica) - Duminică, 3 septembrie 2006, Preafericirea Sa Lucian, Arhiepiscopul Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, s-a aflat în vizită pastorală în parohia Nima Râciului din protopopiatul Râciu (judeţul Mureş), la Mănăstirea închinată Adormirii Maicii Domnului, la invitaţia protopopului de Râciu, pr. Toader Dulău, şi a parohului din Nima, pr. Narcis Martiniuc. Întâmpinat cu un cuvânt de bun-venit de către pr. protopop Dulău şi în cântul unui grup de copii frumos îmbrăcaţi în straie populare, Înaltul Ierarh a fost primit, după tradiţie, cu pâine şi sare, aflăm din corespondenţa semnată de Alexandru Petărlecean pe situl BRU.ro.
Ceremonia religioasă a început la orele 10, cu binecuvântarea sfântului lăcaş prin stropire cu apă sfinţită, după lucrările de reînnoire efectuate în ultima perioadă, prin efortul familiei d-lui Ioan Huza, fiu al satului şi ctitor al bisericii. A urmat celebrarea Sfintei Liturghii, în foişorul amenajat în faţa lăcaşului de cult, la masa altarului, alături de Arhiereu aflându-se 10 preoţi din parohiile învecinate. În omilie, pornind de la întrebarea din Evanghelie adresată de către un tânăr Mântuitorului Cristos: „Bunule Învăţător, ce să fac ca să moştenesc viaţa veşnică?” (Mt.19,16), Întâistătătorul s-a referit pe larg la căile mântuirii: „Tradiţia Bisericii ne-a transmis, din cele mai vechi timpuri, o vorbă a Sfinţilor Părinţi înaintaţi, mai mult decât noi, în viaţa spirituală: „Cine vrea să se mântuiască, cu întrebarea să călătorească”. Ce poate însemna oare această expresie? Înseamnă că cine vrea să se mântuiască, să nu călătorească la întâmplare, fără să ştie încotro merge, ci să se informeze, să întrebe despre drumul cel mai drept şi mai bun. Mântuirea nu este o ţintă despre care se ştiu toate şi de către oricine. Calea spre mântuire este anevoioasă şi nu e aceeaşi pentru toţi. Există, într-adevăr, un drum larg, al tuturor dar, în acelaşi timp, fiecare trebuie să-şi caute şi să-şi găsească poteca lui, aceea care este numai a lui.”
La ceremonia religioasă a asistat şi parohul ortodox din localitate. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul parohiei Târgu-Mureş I. La încheierea oficiului, un grupă de copii a prezentat un scurt program de cântece şi poezii religioase. Arhiereul însoţit de preoţi s-a deplasat apoi la noua casă parohială, pentru a o binecuvânta. Comunitatea locală a oferit apoi tuturor invitaţilor, la căminul cultural din localitate, o masă frăţească. Întorcându-se spre Blaj, Întâistătătorul a vizitat şi şantierele bisericilor din Ungheni şi din Cetatea de Baltă, ambele aflata în stadii avansate de execuţie.