Vizită pastorală a Episcopului de Lugoj în judeţul Hunedoara
21.08.2007, Lugoj (Catholica) - Ziua de 19 august 2007 a fost o zi cu semnificaţie deosebită pentru credincioşii greco-catolici din Parohia Silvaşul de Jos, jud. Hunedoara. În dimineaţa acestei zile, PS Alexandru Mesian, Episcop greco-catolic de Lugoj, a făcut o vizită pastorală aici, fiind prima vizită canonică a unui Episcop greco-catolic în această parohie după mai mult de 60 de ani. PS Alexandru a fost însoţit de Mons. Angelo Pop, Vicarul General al Diecezei de Lugoj, pr. Doinel Preda şi parohul acestei comunităţi, pr. Silviu Stroe. Pr. Pavel Dragotă, protopopul Haţegului, în vârstă de 85 de ani, a primit cu aceasta ocazie înalta numire de Prelat papal, ca o recunoaştere a meritelor unei vieţi puse în slujba lui Cristos şi a Bisericii.
Sfânta Liturghie nu s-a putut oficia în biserica aparţinând de drept comunităţii greco-catolice, ci într-o capelă improvizată în casa prof. univ. Sigismund Duma. În predica sa de la Liturghie, Ierarhul le-a amintit credincioşilor despre rolul Preacuratei Fecioare Maria în istoria mântuirii neamului omenesc. De asemenea, credincioşii au fost îndemnaţi să stea statornici, cu răbdare şi umilinţă, în credinţa greco-catolică, a moşilor şi strămoşilor lor de pe aceste plaiuri. În aceeaşi zi, PS Alexandru a vizitat şantierul viitoarei biserici greco-catolice din Băutarul de Jos, unde se lucrează la demisolul bisericii şi cu realizarea căreia a fost însărcinat pr. protopop Florin Trandafir Vasiloni. La Bucova, de asemenea, se află în lucru, sub supravegherea aceluiaşi preot, o grotă a Preacuratei Fecioare Maria, ce va fi împodobită cu o statueta imitând pe cea aflată la Lourdes, Franţa.
În după-amiaza aceleiaşi zile, PS Alexandru a vizitat şantierul bisericii din Uricani şi a participat la Pelerinajul anual de la Câmpul lui Neag, jud. Hunedoara, care se efectuează în preajma Sărbătorii Adormirii Maicii Domnului. Acolo există, într-un cadru natural deosebit, o copie a statuii Maicii Domnului de la Lourdes. Aceasta a fost instalată încă din anul 1913 de către pr. Ştefan Berinde şi soţia lui Maria, păstrată şi restaurată de către fiul acestora, Ştefan Dănilă, în anul 1977. În acelaşi loc, numit generic „Brădet”, se găseşte de asemenea o cruce monumentală, ridicată în anul 1895 de către preotul greco-catolic Constantin Stanciu, în memoria eroilor locali căzuţi în timpul Războiului pentru independenţă (1877-1878). Pelerinajul, la care au participat mulţi credincioşi, a fost organizat de către pr. Adrian Nagy, protopopul Văii Jiului.
Aici, Ierarhul Lugojului şi Vicarul general s-au rugat Rozariul, apoi au oficiat Sfânta Liturghie începând cu orele 16,30, fiind însoţiţi de un sobor de preoţi, printre care Mons. Emil Puni, Vicar General emerit, în vârstă de 91 de ani, care a adresat asistenţei o predică înălţătoare având ca subiect central Adormirea Maicii Domnului. A participat un sobor de 14 preoţi, printre care Mons. Pavel Dragotă, prelat papal, pr. Florin Trandafir Vasiloni, protopopul Sarmisegetuzei, pr. Gabriel Buboi de la Paris. La sfârşit, mulţimea de credincioşi au cântat cântece marine şi au primit binecuvântarea PS Alexandru. La ambele manifestări au participat oficialităţi locale şi judeţene.