Relicvele nu sunt de vânzare
25.09.2007, Roma (Catholica) - Vestea că relicvele Papei Ioan Paul al II-lea se pot achiziţiona de pe internet este în întregime falsă, a declarat Mons. Slawomir Oder, postulatorul cauzei de beatificare a Pontifului. Relicve au fost puse la dispoziţie publicului gratuit, dar vinderea lor ar fi un sacrilegiu, a spus prelatul într-un interviu pentru Zenit. El a început declarând:
– Aş dori să clarific faptul că distribuirea de obiecte sau elemente din obiecte aparţinând candidaţilor la cinstea altarelor, fericiţilor sau sfinţilor, este o străveche practică a Bisericii, ceva ce însoţeşte fiecare proces de beatificare alături de răspândirea cunoaşterii spiritualităţii şi vieţii candidatului. Se distribuie iconiţe în care se explică cum să te rogi pentru o anumită intenţie şi cum să ceri mijlocirea. La fel se întâmplă în cazul procesului Servitorului lui Dumnezeu Papa Ioan Paul al II-lea. Aceste iconiţe sfinţite conţin rugăciuni. Biroul postulaturii distribuie de asemenea bucăţi din haine clericale ale lui; vorbim însă de o distribuire complet gratuită.
– De ce constituie un sacrilegiu vinderea relicvelor?
– Este în mod absolut un sacrilegiu; este ceva împotriva tradiţiei Bisericii şi împotriva logicii, amintindu-ne ce ne-a spus Isus: „În dar aţi primit, în dar să daţi”. Vinderea relicvelor constituie deci o ofensă adusă lui Dumnezeu, sfinţilor şi fericiţilor, candidaţilor la beatificare şi canonizare.
– Ce este o relicvă?
– Relicvele sunt parte a logicii Întrupării, a istoriei concrete. Sunt un semn al prezenţei unui sfânt în istorie. Îmi place expresia folosită de Mons. Marco Frisina, directorul Biroului pentru Liturgică al Vicariatului de Roma, expresie ce clarifică semnificaţia relicvelor: când atingem un obiect care a aparţinut unui sfânt atingem un monument al prezenţei harului şi milostivirii lui Dumnezeu în viaţa persoanei. Astfel trebuie să vedem obiectele la care le spunem relicve, adică lucruri rămase din viaţa sfântului. Ele sunt realităţi care ne întorc în timp la lucrarea harului din viaţa sfântului.
– Să înţelegem deci că negaţi informaţiile despre vânzarea unor obiecte sau fragmente din obiecte aparţinând Papei Ioan Paul al II-lea?
– Sunt întristat de aceste zvonuri şi nu înţeleg motivaţia lor. Sunt informaţii false. Repet: vinderea relicvelor este un sacrilegiu. Am distribuit iconiţe sfinţite conţinând bucăţi mici din veşmintele Sfântului Părinte Ioan Paul al II-lea. Oameni din lumea întreagă au cerut sute de astfel de iconiţe. Este o activitate ce însoţeşte procesul de beatificare şi exprimă marea devoţiune existentă în toată lumea faţă de Papa Ioan Paul al II-lea – o recunoaştere a faimei sfinţeniei lui.