Un preot vesteşte Evanghelia populaţiei ţiganilor
25.09.2007, Roma (Catholica) - „Cu Cristos, în slujirea poporului ţiganilor” este tema primei întâlniri mondiale a preoţilor, diaconilor, călugăriţelor şi călugărilor ţigani, încheiată la Roma la 24 septembrie 2007, în organizarea Consiliului Pontifical pentru Pastoraţia Migranţilor şi Itineranţilor. Papa Benedict al XVI-lea a salutat participanţii în alocuţiunea de la rugăciunea Angelus, de duminică, 23 septembrie 2007, de la Castel Gandolfo, îndemnând la îndepărtarea discriminărilor ce se comit în dauna acestei populaţii. Redacţia centrală a Radio Vatican l-a contactat pe Mons. Mario Riboldi, care de decenii este prezent în mijlocul ţiganilor din întreaga Europă.
El a relatat cum s-a născut vocaţia lui şi ce l-a determinat să îşi petreacă ultimii 50 de ani în rulotă. „Eram preot de circa o lună şi mergeam cu bicicleta în satul vecin ca să mă spovedesc. Pe drum, am văzut un grup de nomazi. M-am întrebat: `Cine le vesteşte Evanghelia acestor oameni?` Şi iată-mă, după 54 de ani, făcând în continuare acelaşi lucru: să duc Evanghelia la oameni care de obicei sunt alungaţi sau, oricum, ţinuţi la o anumită distanţă”. Întrebat care sunt dificultăţile majore în evanghelizarea populaţiei romilor, Mons. Mario Riboldi a explicat: „Prima greutate este aceea de a deveni cu adevărat un rom, pentru că mentalitatea nomadului este foarte diferită de a unui sedentar, şi pentru a deveni unul dintre ei trebuie să intri în mod treptat, încet încet, astfel încât să înveţi ceea ce este important pentru un nomad şi să renunţi la ceea ce pentru el este fără valoare. Pentru a da un exemplu, a trebuit să învăţ diferitele limbaje care sunt în Europa şi nu mi-a mai rămas timp să învăţ engleza. Nu ştiu engleză, dar merg oriunde în Europa vorbind limba romilor, sinti, cale…”.
În ultima întrebare din interviu, se arată că „În timpul primei întâlniri mondiale a persoanelor consacrate ţigane, aici la Roma, a venit apelul Papei la evitarea oricărei forme de discriminare faţă de această populaţie, dar şi un apel insistent adresat ţiganilor de a se reconcilia cu societatea înconjurătoare, respectând obligaţiile vieţuirii în comun. De ce este însă atât de greu să se ajungă la integrarea romilor? „Cuvântul `integrare` nu înseamnă `asimilare`”, a arătat Mons. Riboldi. „Dar mă tem şi de termenul `integrare`, pentru că un lucru este teoria şi un altul practica. În cele din urmă, e posibil să fie înghiţiţi de populaţia majoritară şi să dispară, ceea ce nu este un pericol secundar”.