Libertatea religioasă în Egipt – o problemă
27.09.2007, Cairo (Catholica) - Patriarhul Bisericii Catolice Copte afirme că în sistemul juridic stabilit de constituţia Egiptului există diverse contradicţii care fac dificilă viaţa pentru credincioşi. Patriarhul Antonios Naguib a explicat aceste dificultăţi la sediul din Germania a asociaţiei caritabile catolice Kirche in Not, informează agenţia Zenit.
Patriarhul a spus că pe de o parte constituţia garantează libertatea religiei şi conştiinţei, în timp ce, pe de altă parte, impune islamismul ca religie de stat şi face din sharia, legea islamică, „izvorul fundamental al sistemului legal”. O gravă problemă pentru Biserica din Egipt, rezultând din situaţia legală neclară, priveşte obţinerea acordurilor pentru construirea de biserici. Patriarhul Naguib şi-a exprimat însă speranţa că această situaţie se va schimba în curând, existând voci care cer egalitate între toţi cetăţenii. Între timp deciziile sunt arbitrare şi depind în prea mare măsură de persoanele oficiale abordate. Uneori ai noroc, dând de o persoană cu putere de decizie care a urmat o şcoală catolică – atunci poţi spera ca cererea să aibă un răspuns pozitiv, a explicat Patriarhul Naguib. Aceasta arată şi marea importanţă a şcolilor catolice, la care participă şi mulţi musulmani.
În general, musulmanii care au experienţe favorabile în relaţiile cu Biserica Catolică îi privesc mai bine pe creştini şi sunt mai dispuşi convieţuirii cu ei. Catolicii copţi din Egipt sunt în număr de 250.000, o mică minoritate într-o ţară de 74 milioane de locuitori, dintre care 94% musulmani. Restul sunt în principal copţi ortodocşi. Biserica Catolică are şapte Dieceze, 11 Episcopi şi 150 de preoţi.