Mesajul Papei la intronizarea Patriarhului Daniel
30.09.2007, Bucureşti (Catholica) - Duminică, 30 septembrie 2007, la Sfânta Liturghie concelebrată de Mitropoliţii Bisericii Ortodoxe Române, în Catedrala patriarhală din Bucureşti, cu ocazia intronizării Preafericitului Daniel, noul Patriarh al BOR, a participat şi o delegaţie a Sfântului Scaun. Delegaţia a fost compusă din Cardinalul Walter Kasper, preşedintele Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unităţii Creştinilor, şi Episcopul Brian Farell, secretarul aceluiaşi dicaster, şi de Arhiepiscopul Jean-Claude Perisset, Nunţiu apostolic în România şi în Republica Moldova, informează Radio Vatican. Pentru marcarea istoricului eveniment, Papa Benedict al XVI-lea a trimis un mesaj care a fost citit împreună cu alte expresii de urare în timpul sesiunii Sfântului Sinod din palatul patriarhal, care a urmat după ritul intronizării.
Papa Benedict al XVI-lea invocă Duhul Sfânt pentru ca să-l susţină pe Patriarhul Daniel în „misiunea grea” de conducere pastorală a celei de-a doua comunităţi ortodoxe din lume ca număr de credincioşi după cea rusă. Papa cere Duhului Sfânt să ajute Biserica din România să înfrunte „cu reînnoită vitalitate schimbările şi reorganizarea materială şi spirituală”, necesare astăzi „după dificultăţile întâmpinate într-un trecut recent, în care existau numeroase îngrădiri şi limitări ale libertăţii” şi „persecuţii deschise”. Sfântul Părinte mai urează ca Biserica Ortodoxă „să poată răspunde aşteptărilor poporului român, dându-i mai ales `mai multă speranţă`, pentru a transmite generaţiilor tinere valorile morale şi spirituale fundamentale pentru a face faţă diferitelor curente ideologice care şi astăzi atrag un mare număr” de contemporani.
Amintind apoi întâlnirea de la Bucureşti, din mai 1999, dintre Papa Ioan Paul al II-lea şi Patriarhul Teoctist, chemat la Domnul în ziua de 30 iulie – prima vizită a unui Papă într-o ţară majoritar ortodoxă – Papa Benedict al XVI-lea invită la a continua acel drum de speranţă deja deschis „în perspectiva de a ajunge la deplina unitate”, subliniind că „este deosebit de necesar a intensifica legăturile” care unesc credincioşii catolici şi ortodocşi „pentru binele Bisericii”. Papa îi scrie noului Patriarh că chiar relaţiile dintre ei „trebuie să se întărească pentru a răspunde nevoilor actuale din Europa şi din lume, atât pe plan religios cât şi pe plan social”. În această privinţă, Sfântul Părinte laudă „participarea activă şi pozitivă” a BOR în Comisia mixtă internaţională de dialog teologic şi intenţia Patriarhului Daniel de a intensifica dialogul dintre catolici şi ortodocşi.
În mod special, Papa recomandă rezolvarea „cu răbdare, caritate reciprocă şi speranţă” a unor „chestiuni, fără îndoială, minore, dar pe plan local sursă încă de obstacole în calea comuniunii fraterne”, încât, explică Papa, „creştinii trăiesc prea adesea unii alături de alţii, necăutând întotdeauna legăturile zilnice care ar putea fi deosebit de preţioase pentru raporturile dintre catolici şi ortodocşi”. Papa Benedict al XVI-lea încheie mesajul reamintind porunca nouă a lui Isus de a ne iubi unii pe alţii, pentru ca aceasta să fie de călăuză spre „noi relaţii, prolog al deplinei unităţi”.