Învăţământul românesc, pe meleaguri bihorene
06.10.2007, Oradea (Catholica) - În data de 5 octombrie 2007, aflăm de pe BRU.ro, Aula Magna a Facultăţii de Teologie Greco-Catolică a fost gazda simpozionului „Învăţământul românesc, pe meleaguri bihorene”, organizat de Asociaţia profesorilor greco-catolici şi Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, Oradea.
Ziua de 5 octombrie a fost declarată Ziua Mondială a dascălului în 1966 de către UNESCO şi Organizaţia Internaţională a Muncii, însă românii îşi cinstesc dascălii în această zi doar de doi ani. Concomitent cu aceste evenimente, Asociaţia Profesorilor Greco-Catolici a organizat simpozionul „Învăţământul românesc, pe meleaguri bihorene”, dorind să promoveze o serie de activităţi culturale, menite să scoată în evidenţă valorile culturale şi spirituale ale poporului român. La deschiderea manifestărilor a fost prezentă şi PS Sa episcop Virgil Bercea, care a ţinut să evidenţieze, şi el, rolul dascălilor în formarea tinerilor: „Dascălii au o datorie extraordinară faţă de cei pe care îi cresc, pentru că, într-o oarecare măsură, ei îi educă pe aceşti copii. Dascălii zidesc caractere şi dau din preaplinul pe care l-au primit şi ei odată. Aruncând o privire asupra trecutului se poate realiza cât de important a fost acel prim pas de care a fost nevoie pentru ca, azi, să existe mari oameni de cultură români, cunoscuţi atât pe plan naţional, cât şi internaţional. Rolul dascălilor este fundamental pentru a putea crea o cultură.”
Făcând o incursiune în istoria învăţământului din judeţul Bihor, la simpozion au luat cuvântul prof. univ. dr. Viorel Faur, conf. univ. dr. Cornel Crăciun, conf. univ. dr. Constantin Mălinaş, cercetătorul Iudita Căluşer, lect. univ. dr. Radu Românaşu, conf. univ. dr. Ion Zainea, drd. Maria Donca şi drd. Radu Milian.