Importanţa vestirii Evangheliei omului zilelor noastre
09.10.2007, Roma (Catholica) - „Vestirea Evangheliei rămâne prima slujire pe care Biserica o datorează umanităţii”, a afirmat Papa Benedict al XVI-lea de duminică, 7 octombrie 2007, când, la tradiţionala întâlnire pentru rugăciunea mariană Angelus, a subliniat că misiunea vestirii Evangheliei este necesară „pentru a oferi mântuirea lui Cristos omului timpului nostru, umilit şi oprimat în multe feluri, şi pentru a orienta în sens creştin transformările culturale, sociale şi etice ce au loc în lume, în prezent”. În legătură cu acest apel, situl Radio Vatican oferă într-un interviu comentariul Episcopului de Castellaneta, Italia, Mons. Pietro Maria Fragnelli.
„Darul pe care Papa ni l-a făcut prin această reflecţie, ce confirmă de altfel întregul Magisteriu al Sfântului Părinte, este sublinierea importanţei vestirii Evangheliei omului zilelor noastre. Aceasta este prima slujire şi noi ştim că adevărata cale a păcii depinde tocmai de deschiderea inimii omului şi a instituţiilor spre Evanghelie. Mesajul pe care Papa ni-l transmite prin cuvintele rostite la antifonul `Îngerul Domnului` este, înainte de toate, un act de credinţă în forţa Evangheliei, ce deschide inimile şi instituţiile spre un mai puternic sens al demnităţii omului”. Episcopul a continuat: „Papa ne aminteşte în mod continuu că în toate secolele istoriei creştine a fost exercitată această slujire, a vestirii Evangheliei; au făcut-o în primul rând – în mod strălucit şi iluminator – Părinţii Bisericii. Această raportare continuă la marii învăţători din istoria creştină ne încurajează, ne transmite încredere, ne susţine în faţa dificultăţilor din prezent, a crizei instituţiilor: cele sociale, pedagogice, economice”.
Întrebat fiind „Cum se poate da mărturie tinerilor de azi despre bucuria pe care o trăiesc cei ce se pun în slujba lui Isus?”, Episcopul de Castellaneta a răspuns: „Cred că este foarte importantă mai ales prezentarea mărturiilor pozitive din zilele noastre, ale mărturisitorilor de astăzi ai lui Isus cel Înviat; de exemplu cei ce se implică în chestiunea complexă a dialogului cu noi culturi ce se prezintă în actualul scenariu universal, în cadrul căruia suntem chemaţi să ne mărturisim credinţa. Şi Papa aminteşte mereu aniversarea a 50 de ani de la documentul Fidei Donum, ce reprezintă o oportunitate importantă de a ne îndrepta atenţia spre opera atâtor misionari care au ţesut speranţa între diferite Biserici ale lumii, în ultima jumătate de secol”.