Consacrarea altarului şi sfinţirea bisericii din Nicoreşti
10.10.2007, Iaşi (Catholica) - PS Petru Gherghel a sfinţit noua biserică din parohia romano-catolică Nicoreşti, judeţul Bacău în ziua de 6 octombrie 2007, într-o atmosferă de mare sărbătoare, scrie pr. Ştefan Lupu pe situl Diecezei de Iaşi, unde au fost publicate şi fotografii de la eveniment. Ceremoniile sfinţirii noii biserici din Nicoreşti au început în jurul orei 10.45, când părintele paroh, Inocenţiu Arcana, însoţit de un grup de preoţi, de oficialităţile locale şi de o mare mulţime de credincioşi, i-a întâmpinat în mod tradiţional, cu pâine şi sare, pe PS Petru Gherghel, păstorul Diecezei de Iaşi, pe PS Cornel Damian, Episcop auxiliar al Arhidiecezei de Bucureşti, şi pe PS Virgil Bercea, Episcop greco-catolic al Eparhiei de Oradea.
La ora 11.00 a început celebrarea liturgică a sfinţirii noului locaş de cult. După ce PS Petru Gherghel a tăiat panglica de inaugurare a noii biserici şi i-a salutat pe cei prezenţi, părintele paroh le-a urat înalţilor oaspeţi un călduros „bun venit” în mijlocul credincioşilor din parohia Nicoreşti. A urmat binecuvântarea apei şi a sării cu care a fost stropit poporul şi pereţii bisericii, simbol al Bisericii vii a lui Dumnezeu. „Naşii” bisericii, care cu o pânză albă au înconjurat lăcaşul sfânt, au dat mărturie despre unitatea şi credinţa lor în Domnul Cristos, care, din iubire faţă de oameni, a binevoit să-şi adune un popor sfânt. Primul moment al sfinţirii bisericii s-a încheiat cu ritul deschiderii uşii şi înmânarea cheilor bisericii părintelui paroh, gest semnificativ ce exprimă responsabilitatea pastorală a parohului faţă de comunitatea pe care i-a încredinţat-o Episcopul Diecezei.
Cuvântul de învăţătură a fost ţinut de PS Cornel Damian. În omilia sa, Preasfinţitul Cornel a subliniat importanţa lăcaşului de cult în viaţa unei comunităţi locale, precum şi orizontul de credinţă ce îl deschide în ochii credincioşilor patroana acestei biserici, Sfânta Fecioară Maria Îndurerată. Biserica, a încheiat predicatorul, este locul unde se intră pentru a-l cunoaşte şi a-l iubi pe Dumnezeu şi de unde se iese pentru a-l cunoaşte şi a-l iubi pe aproapele. Celebrarea propriu-zisă a consacrării altarului şi a sfinţirii bisericii a fost constituită din cinci momente: Litania tuturor sfinţilor, rugăciunea de consacrare, ungerea cu sfânta crismă a altarului şi a pereţilor bisericii, tămâierea altarului şi a bisericii, împodobirea altarului şi iluminarea bisericii. La sfârşitul celebrării, PS Petru Gherghel a omagiat eforturile depuse de cei doi părinţi parohi, pr. Mihai Horvat şi pr. Inocenţiu Arcana, dar şi de comunitatea catolică din Nicoreşti, pentru zidirea acestui lăcaş de cult, atât de necesar pentru viaţa religioasă a credincioşilor din această zonă.