Cateheţii de succes nu joacă un rol
24.10.2007, Vatican (Catholica) - A fi un învăţător al credinţei este mai mult decât o simplă meserie, afirmă Papa Benedict al XVI-lea, este ceva inseparabil de a trăi o viaţă creştină. Papa a făcut această afirmaţie în faţa a peste 30.000 de oameni adunaţi miercuri, 24 octombrie 2007, în Piaţa Sf. Petru, pentru a participa la audienţa generală. Sfântul Părinte, continuând reflecţiile sale despre figuri ale Bisericii primare, a vorbit despre Sf. Ambrozie, Episcop de Milano, care a fost o persoană cheie în convertirea Sf. Augustin.
„Fără a rosti un cuvânt, el a vorbit cu mărturia vieţii”, a spus Papa despre metoda catehetică a Episcopului de Milano. Ambrozie s-a născut în oraşul Trier, care făcea parte din prefectura romană a galilor, în anul 340. După ce tatăl său a murit, pe când Ambrozie era încă un băiat, mama lui l-a dus la Roma pentru a-l pregăti pentru o carieră civilă. În jurul anului 370 a fost trimis la Milano, a arătat Sfântul Părinte, unde Biserica era profund divizată din cauza ereziei ariane. Ambrozie a intervenit pentru a aduce pacea, şi a fost în mod spontan aclamat de către credincioşi Episcop de Milano, în ciuda faptului că nu era nici măcar un membru botezat al Bisericii.
Episcopul, care nu avea nici o instrucţie religioasă oficială, a relatat Papa Benedict al XVI-lea, a început să studieze Scriptura folosind ca şi îndrumător lucrările scriitorului creştin din secolul al III-lea Origene din Alexandria. Papa a afirmat că Episcopul Ambrozie a învăţat de la Origene practica meditării Scripturii cunoscută ca „lectio divina”, şi din acel moment predicile şi scrierile Episcopului „au ieşit tocmai din ascultarea în rugăciune a cuvântului lui Dumnezeu”. Cu privire la stilul catehetic al Sf. Ambrozie, însă, Pontiful a arătat că exemplul Episcopului a contat mai mult decât cuvintele lui.
Sfântul Părinte a dat ca exemplu experienţa Sf. Augustin, pe care acesta a relatat-o în „Confesiunile” sale. Convertirea lui Augustin, a arătat Papa, nu a avut loc ca rezultat al „predicilor frumoase” ale Episcopului Ambrozie, ci mai degrabă ca rezultat al „mărturiei Episcopului şi a Bisericii din Milano, care se rugau şi cântau uniţi ca un singur trup”. De la Episcopul Ambrozie, a continuat Sfântul Părinte, Augustin a învăţat importanţa „citirii Sfintei Scripturi într-o atitudine de rugăciune, pentru a o primi cu adevărat în inima sa, şi pentru a asimila cuvântul lui Dumnezeu”.
Papa Benedict al XVI-lea a spus că inima catehezei ambroziene stă în a asimila cu adevărat cuvântul lui Dumnezeu: „Scriptura însăşi, profund asimilată, sugerează conţinutul la ceea ce trebuie vestit pentru a ajunge la convertirea inimilor”. „Cateheza este inseparabilă de mărturia vieţii”, a adăugat el. „Educatorii credinţei”, a spus Papa, „nu pot risca să arate ca un fel de clovn, care pur şi simplu joacă un rol”. Catehetul, a adăugat el, „trebuie să fie asemenea discipolului iubit, care şi-a odihnit capul lângă inima Învăţătorului, şi de acolo a învăţat cum să gândească, să vorbească şi să acţioneze”.