Papa a vorbit despre secretul păcii în lume
11.12.2007, Vatican (Catholica) - Papa Benedict al XVI-lea consideră că pacea se învaţă în familie, din moment ce aceasta este o şcoală a dreptăţii, ascultării şi puterii puse în slujba celor slabi. Cardinalul Renato Martino, preşedintele Consiliului Pontifical pentru Justiţie şi Pace, a prezentat astăzi mesajul papal pentru Ziua Mondială a Păcii (ZMP) din 2008, care va fi celebrată ca de obicei la 1 ianuarie. Cea de-a 41-a ZMP se va concentra pe tema „Familia umană, o comunitate a păcii”. Mesajul papal a fost publicat în şase limbi.
„De-a lungul mesajului”, a spus Cardinalul în prezentarea textului, „Sfântul Părinte ne arată cum familia şi pacea sunt mereu legate într-un uniune rodnică”. Aceasta „constituie una dintre condiţiile cele mai stimulatoare pentru crearea unei viziuni culturale, sociale şi politice corespunzătoare despre problemele complexe legate de pacea în timpul nostru”. Cardinalul a explicat că prima parte a mesajului papal „subliniază semnificaţia şi valoarea legăturii dintre familie şi pace”, în timp ce în a doua parte „familia umană este examinată în relaţie cu o serie de probleme care privesc direct pacea”. Mesajul afirmă că „viaţa de familie oferă ocazia de experimentare a tuturor ingredientelor păcii: dreptatea în relaţiile dintre fraţi şi surori, importanţa legii şi autorităţii părinţilor, puterea trăită ca slujire a celor slabi”.
Prelatul a amintit că Papa subliniază drepturile specifice ale familiei, „o expresie a legii naturale şi universale care există în minţile şi în inimile tuturor fiinţelor umane”. Cardinalul a explicat că mesajul papal reflectă unele dintre îngrijorările Sfântului Părinte, precum faptul că „principalul agent al păcii, familia, este incapabil să îşi îndeplinească pe deplin rolul”. „De fapt”, a adăugat Cardinalul, „numeroase iniţiative legislative acţionează împotriva păcii slăbind familia fondată pe căsătoria dintre un bărbat şi o femeie, forţând direct sau indirect familiile să nu fie deschise la acceptarea unei vieţi morale responsabile, sau nerecunoscând familia ca având responsabilitatea primară în educaţia copiilor.”
Preşedintele Consiliului Pontifical pentru Justiţie şi Pace a vorbit despre „cerinţele particulare ale familiei umane” aşa cum sunt enumerate în mesajul Pontifului: mediu, economie, lege morală şi depăşirea conflictelor. „Problema mediului este strâns legată de pace”, a spus el, „deoarece pentru ca să fie pace în familia umană este important ca pământul să fie considerat casa noastră comună”. Cardinalul a vorbit şi despre rolul economiei, citând mesajul papal: „pacea este trăită în familii atunci când nimănui nu îi lipseşte ceea ce îi trebuie şi când economia este bine organizată în solidaritate, fără pierderi sau exces”. La final Cardinalul a vorbit despre „contradicţia dintre anti-terorism şi politicile de securitate internaţională”.